Skip to main content
 

Regjeringen foreslår å skjerpe reglene for innleie – lovforslaget og reaksjoner

17. juni 2022

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) går videre med den varslede innskjerpingen av innleiereglene, men ikke alt trer i kraft umiddelbart.

Nedenfor er lenker til pressemelding og lovforslag, og til reaksjoner fra blant andre partene.

Les pressemeldingen: Regjeringen foreslår å skjerpe reglene for innleie (Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 17.06.22)

Les lovproposisjon Endringer i arbeidsmiljøloven m.m. (inn- og utleie fra bemanningsforetak) (Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 17.06.22)

Rekasjoner på lovforslaget:

Regjeringen foreslår å skjerpe reglene for innleie – men lover overgangsordning. NHO advarer. LO jubler. I en pressemelding skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet at regjeringen «har forståelse» for at det er behov for tid til innretting etter de nye reglene. Det vil derfor komme på plass overgangsordninger for allerede bindende kontrakter og innleieforhold. (bygg.no / NTB, 17.06.22)

Innlegg fra Byggmesterforbundet: – Forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven negativt for bygghåndverksbedrifter med faste ansatte og lærlinger (bygg.no, 17.06.22)

Fagbevegelsen jubler over regjeringens innleieforslag. Arbeidsgiverne varsler katastrofe (FriFagbevegelse, 17.06.22)

Regjeringen foreslår kraftige innstramminger for bemanningsbransjen. Her er endringene (FriFagbevegelse, 17.06.22)

Nye innleieregler truer verdiskapingen over hele landet. – Med innstrammingene i innleieregelverket fratar regjeringen bedriftene, og mange arbeidstakere, helt nødvendig fleksibilitet. Forslaget vil i praksis ramme verdiskapingen i hele Norge, sier NHO-direktør Nina Melsom. (NHO, 17.06.22)

Rydder opp i arbeidslivet. Regjeringen strammer inn reglene for innleie. – En stor seier for fagbevegelsen. Dette er en svært viktig og nødvendig opprydding i arbeidslivet,sier Jørn Eggum. Forbundslederen gleder seg over at mange i byggebransjen allerede har begynt å tilpasse seg de nye reglene. (Fellesforbundet, 17.06.22)

Kommentar: Hvor skal vi hente dem? Norske bedrifter mangler folk til opptil 100.000 ledige jobber. Regjeringen og byråkratiet bør legge til rette – og ikke skape snubletråder – for rekruttering både av midlertidig arbeidskraft og ansettelser fra land utenfor Europa, skriver Steinulf Henriksen. (Folkebladet, 17.06.22)

Forbud mot innleie i ny lov. – Dette er "jæklig bra", for å si det rett ut. Regjeringen leverer nå på løftene om å rydde opp i norsk arbeidsliv. Forslaget vil bidra til flere faste trygge jobber og mindre innleie, sier LO-nestleder Steinar Krogstad. (LO, 17.06.22)

 

 
Nyhet

Mer om tema