Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene.

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør


Under eit tilsyn av underleverandørar på verftet Vard Søviknes fann a-krimsamarbeidet omfattande brot på lønns- og arbeidsvilkår. Rumenske golvleggarar som jobba for ned i 30 kroner timen, 70 timars veker og tre veker i strekk utan fri. No har bedrifta tatt grep.

FriFagbevegelse, 20.05.22

KS om Norgesmodellen: Balanserte, klare, enkle og ikke for strenge krav


Den planlagte Norgesmodellen mot useriøse aktører må kunne benyttes av alle landets kommuner, både store og små. For strenge krav kan føre til redusert konkurranse – særlig i de mindre kommunene, og kravene som stilles må være balanserte, klare og enkle å følge opp. Dette er noen av hovedpunktene i innspillet fra KS til regjeringens arbeid med modellen.

Anbud365, 19.05.22

Minneord: – En internasjonal strateg


– Fagforeningsmannen Kjell Skjærvø er død. Hans bortgang er et tap for alle som ønsker et solidarisk samfunn med små forskjeller, skriver LO-rådgiver Jonas Bals.

Dagsavisen, 19.05.22

Høy innvandring og lav utvandring 1. kvartal bidro til største folkeøkning siden 2015


I årets første kvartal innvandret 14 600 personer til Norge, og 5 300 personer flyttet ut av landet. Det viser ny befolkningsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Høyere innvandring og lavere utvandring bidro til den høyeste folkeøkningen i 1. kvartal siden 2015, selv om fruktbarheten var lavere og dødligheten høyere enn i samme kvartal i fjor.

SSB, 19.05.22

Advarer mot omreisende håndverkere


A-krimsenteret i Kristiansand advarer publikum mot å kjøpe håndverkertjenester på døra. Du risikerer både dårlig håndverk samt å bidra til arbeidslivskriminalitet.

Avisen Agder, 19.05.22

Norske Skipsverft vil nyansere rapport-resultat


Arbeidstilsynet, Politiet og Skatteetaten har hatt et kontrollprosjekt mot norske skipsverft, der det ble avdekket dårlige arbeidsforhold for utenlandske arbeidere. Vard la seg langflat da pressen begynte å skrive om resultatene fra prosjektet. Men nå går Norske Skipsverft ut og sier verftene ikke kjenner seg igjen i store deler av det som kommer fram i rapporten.

Metal Supply, 18.05.22

Vil åpne opp for å godkjenne legepraksis fra EU/EØS-land


Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget vil utrede mulighetene for å godkjenne utenlandsk praksis for leger. Regjeringa er negative.

Khrono, 18.05.22

Norske virksomheter mangler 70 000 arbeidstakere


Norske virksomheter mangler 70 000 ansatte, viser NAVs bedriftsundersøkelse for 2022. Flere næringer rapporterer om alvorlige problemer med å få tak i arbeidskraft og kompetanse. Mangelen er størst innenfor helse, pleie & omsorg og bygg & anlegg.

NAV, 18.05.22

Mittanbud kaster ut flere useriøse


Skatteetaten og Brønnøysundregistrene prøver å dele informasjon om useriøse bedrifter. Det skal gjøre det enklere for privatkundene å velge dem bort. Mittanbud kommer til å kaste ut flere.

NEMITEK, 16.05.22

Åtte av ti bemanningsansatte vil heller jobbe i innleiebedrift: – Nå må arbeidsgiverne i byggebransjen ta ansvar


Nå er det bare et spørsmål om tid før et forbud mot bemanningsbransjen på byggeplasser i Oslo-området blir innført. Byggebransjen og tillitsvalgte må jobbe for at bemanningsansatte får fagkunnskapen som trengs, mener fagforening.

FriFagbevegelse, 16.05.22

Renholds-krav om tilsyn og oppfølging med i regjeringens Norgesmodell


I ti punkter oppsummerer renholdsbransjen sine krav til Norgesmodellen som regjeringen arbeider med for å demme opp for useriøse i arbeidslivet. Bl.a. understrekes betydningen av at seriøsitetskrav ikke bør være forskjellig fra kommune til kommune.

Anbud365, 16.05.22

Debatt: «Bemanningsbransjen som stadig brer om seg»


– Fellesforbundet og Oslo bygningsarbeidersamfunn har de siste ti årene brukt mye energi på å tegne et vrangbilde av bemanningsbransjen. Dette har kulminert i et forslag om å forby bemanningsbransjen innen bygg på Østlandet, fjerne muligheten til innleie ved midlertidige behov og få på plass en definisjon av arbeidsinnleie som er svært begrensende, skriver Erik Myrvold, adm.dir i bemanningselskapet Sonar.

bygg.no, 13.05.22

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie