Skip to main content
 

Støres 100-dagersplan: Slik vil han få et mer seriøst arbeidsliv

09. februar 2021

Hvis han blir statsminister, lover Jonas Gahr Støre å vedta en ny, nasjonal modell for et seriøst arbeidsliv innen 100 dager. Nå utfordrer han NHO og LO til å bli med.

Det Støre kaller «Norgesmodellen» vil høste erfaringer fra lignende modeller i rødgrønne kommuner, som Oslo-modellen, Skiensmodellen, Trondheimsmodellen.  Modellen skal lages sammen med partene i arbeidslivet.

Han mener at vi nå må se forbi corona, for å gi unge og arbeidsledige en lettere vei inn i arbeidsmarkedet.

– Et useriøst arbeidsliv tiltrekker ikke unge mennesker. Innenfor en del av yrkesfagene faller for mange unge mennesker fra, og de hører fra slekt og venner at det ikke er faste og trygge jobber. Flere steder snakkes det knapt norsk på arbeidsplassen. Det er et problem for rekrutteringen til bygg og anlegg.

Støres løsning er å avvikle generell adgang til midlertidige ansettelser, stramme inn på innleie, styrke retten til faste stillinger og sikre ansatte pensjon fra første krone.

Han krever nye seriøsitetskrav og nasjonale standarder ved offentlige innkjøp og anbud, også på mindre innkjøp. I tillegg vil han at Norgesmodellen også har et nasjonalt krav om maksimalt antall ledd underleverandører.

Les hele saken: Støres 100-dagersplan: Slik vil han få et mer seriøst arbeidsliv (VG, 09.02.21)

 
Nyhet