Skip to main content
 

Lime-aktor uenig med Økokrim om lønnstyveri

  • 16. februar 2021

Statsadvokat Geir Evanger har skrevet høringssvaret om lønnstyveri. Han støtter fullt ut kravet om at det må inn i straffeloven. – Jeg vil egentlig gå lengre enn det regjeringa foreslår. Jeg mener at vi bør ha en bestemmelse som rammer utnyttelse i arbeidslivet, sier Evanger.

Statsadvokaten har lang erfaring med arbeidslivskriminalitet, og har vært aktor for Norges største a-krimsak, Lime-saken.

I arbeidet har han opplevd at sakene straffebestemmelsene om tvangsarbeid og menneskehandel ikke passer, og heller ikke bestemmelsene i arbeidsmiljøloven passer helt.

– Hvis en person tilbyr en utlending uten lovlig opphold å jobbe for 70 kroner timen, er det ikke tvang slik loven om tvangsarbeid og menneskehandel er. Vedkommende kan gå fra jobben, men fordi vedkommende er i en tvangssituasjon vil han bli værende å jobbe for denne lønna. Dette burde vært straffbart, mener Evanger.

Statsadvokaten mener også at strafferammen for denne type forbrytelser bør ligge lavere enn strafferammen for menneskehandel, men høyere enn strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven.

Les hele saken: Lime-aktor uenig med Økokrim om lønnstyveri (FriFagbevegelse, 16.02.21)

 
Nyhet