Skip to main content
 

A-krim i bilbransjen: Politiet advarer mot svart dekkskift

16. april 2021

De neste ukene skal de fleste biler over på sommerdekk, og politiet advarer nå mot useriøse aktører i bransjen. Kjøper du bilpleietjenester til svært lave priser, kan du nemlig bidra til å støtte ulovlige arbeidsforhold og utnytting av arbeidstakere. Ønsker du å handle lovlig er det visse ting du bør bemerke deg.

Ifølge politiets egne tall går statskassa årlig glipp av 12 milliarder kroner i tapte inntekter, som følge av arbeidslivskriminalitet. En del av disse tapte inntektene skyldes svart arbeid i bilbransjen, noe politiet mener det er viktig å bemerke seg nå når vi nærmer oss dekkskift-sesongen.

– Denne typen kriminalitet går utover mange uskyldige mennesker, samfunnsgoder og bedrifter som ønsker å drive seriøst. Betaler du med kontanter kan du være med å bidra til arbeidslivskriminalitet. Mye av denne kriminalitet klarer å drive videre, nettopp fordi de får kontanter, sier Tone Rønning, leder for arbeidslivskriminalitet i politiet i Innlandet.

Her er tipsene fra politiet:

  • Før du bestiller dekksift: sjekk opp bedriften på Brønnøysundregistrene, og at den betaler moms
  • Betal med kort.
  • Få kvittering.
  • Benytt steder du kjenner til, som du er trygg på at drives seriøst og som drives hele året.
  • Ikke vær naiv. Husk at prisen minimum skal dekke: Merverdiavgift, timelønn for dem som gjør jobben (doble timelønnen for å dekke arbeidsgiveravgift, feriepenger, forsikringer etc.), utgifter for lokaler, produkter og utstyr og administrasjonsutgifter, skatter og avgifter.

Les hele saken: Politiet advarer mot svart dekkskift (NRK Innlandet, 16.04.21)

 
Nyhet