Skip to main content
 

Ny rapport: – Deler av bilpleiebransjen preges av useriøse aktører

  • 18. juni 2020

Kyniske rollehavere og aksjonærer som utnytter sårbare mennesker, forurenser, unndrar skatt og avgifter og bedrar NAV er den nedslående oppsummeringen etter at 37 virksomheter bilpleiebransjen i Oslo og daværende Akershus ble kontrollert i 2019. Samtlige av virksomhetene a-krimsenteret har kontrollert benytter utenlandsk arbeidskraft, både EU/EØS-borgere og tredjelandsborgere.

 – Vi ser at deler av bransjen preges av useriøse aktører. Ved å begå lovbrudd sparer de kostnader i motsetning til lovlydige aktører. Dette skaper et uheldig konkurransefortrinn, sier leder for a-krimsenteret i Oslo Olav Norheim som er bekymret for situasjonen.

Omtrent halvparten av virksomhetene er enten mistenkt for eller kan knyttes til bruk av ulovlig arbeidskraft.

Hovedvekten av arbeidstakerne i Oslo og Akershus er utenlandske arbeidstakere, flere kommer fra fattige og/eller krigsherjede land. I flere av virksomhetene er det påtruffet utenlandske arbeidstakere som treffer på indikatorene for utnyttelse til arbeid/tjenester. Det er påtruffet arbeidstakere med manglende språkkunnskaper, manglende arbeidskontrakt, lav betaling, ulovlig lange skift og lite eller ingen fritid, manglende verneutstyr, men også uverdig innkvartering.

Les hele saken: Ny rapport: – Deler av bilpleiebransjen preges av useriøse aktører (Arbeidstilsynet, 18.06.20)

 
Nyhet