Skip to main content
 

Ny rapport: – Deler av bilpleiebransjen preges av useriøse aktører

18. juni 2020

Kyniske rollehavere og aksjonærer som utnytter sårbare mennesker, forurenser, unndrar skatt og avgifter og bedrar NAV er den nedslående oppsummeringen etter at 37 virksomheter bilpleiebransjen i Oslo og daværende Akershus ble kontrollert i 2019. Samtlige av virksomhetene a-krimsenteret har kontrollert benytter utenlandsk arbeidskraft, både EU/EØS-borgere og tredjelandsborgere.

 – Vi ser at deler av bransjen preges av useriøse aktører. Ved å begå lovbrudd sparer de kostnader i motsetning til lovlydige aktører. Dette skaper et uheldig konkurransefortrinn, sier leder for a-krimsenteret i Oslo Olav Norheim som er bekymret for situasjonen.

Omtrent halvparten av virksomhetene er enten mistenkt for eller kan knyttes til bruk av ulovlig arbeidskraft.

Hovedvekten av arbeidstakerne i Oslo og Akershus er utenlandske arbeidstakere, flere kommer fra fattige og/eller krigsherjede land. I flere av virksomhetene er det påtruffet utenlandske arbeidstakere som treffer på indikatorene for utnyttelse til arbeid/tjenester. Det er påtruffet arbeidstakere med manglende språkkunnskaper, manglende arbeidskontrakt, lav betaling, ulovlig lange skift og lite eller ingen fritid, manglende verneutstyr, men også uverdig innkvartering.

Les hele saken: Ny rapport: – Deler av bilpleiebransjen preges av useriøse aktører (Arbeidstilsynet, 18.06.20)

 
Nyhet