Skip to main content
 

Stortingsflertallet vil ha innstramninger for bemanningsbransjen

  • 30. mai 2018

På tirsdag leverte Stortingets arbeids- og sosialkomiteen sin innstilling om endringer i arbeidsmiljøloven for innleie fra bemanningsforetak. KrF sitter ikke i komitéen, men har i et intervju med VG sagt at de vil sikre flertall på Stortinget for å begrense bemanningsbransjen. Fagbevegelsen feirer med kake, og bemanningsbransjen er skuffet. Vi har samlet reaksjoner og tidligere nyheter om denne saken.

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen (Stortinget, 29.05.18): Endringer i arbeidsmiljøloven - fast og midlertidig ansettelse og innleie fra bemanningsforetak.

Nå får fagforeninger mer makt over innleie fra bemanningsbyrå

"Sammen for anstendig arbeid" sto det på kaken som Fellesforbundet spanderte på Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet for å feire avgjørelsen om å innskrenke bemanningsbransjen. Flertallet på Stortinget vil nå vedta at det bare vil være fagforeninger med innstillingsrett som kan innvilge dispensasjoner når det gjelder innleie av arbeidskraft. Les hele saken (FriFagbevegelse, 30.05.18)

Bemanningsbransjen reagerer skarpt på at stortingsflertallet vil skjerpe inn innleie

nho service og handel– Det er rart at KrF som vanligvis er opptatt av integrering i arbeidslivet ikke ser at 40 prosent av de som får jobb gjennom bemanningsbyråer kommer fra arbeidsledighet. 20 prosent kommer fra skolebenken, sier adm.dir i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. Hun er svært skuffet over innstrammingene for bemanningsbransjen som Stortinget ser ut til å vedta. Les hele saken (FriFagbevegelse, 29.05.18)

Blogg: Innleiedebatten og keiserens nye klær

– I dag ble en stor sak om innleie og bemanningsbransjen avgitt i komiteen jeg sitter i. Denne saken har engasjert meg lenge, og jeg er umåtelig trist over at historien har blitt som den har blitt. Jeg kjenner meg ikke igjen i mange av beskrivelsene som er gitt av bemanningsbransjen, skriver Margret Hagerup, stortingsrepresentant (H) i sin blogg. Les hele innlegget (29.05.18)

KrF sikrer flertall for å begrense innleie

krf– Vi vil i forbindelse med behandlingen av arbeidsmiljøloven avgrense handlingsrommet slik at det bare er virksomheter som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett, som kan avtale tidsbegrenset innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak i Norge. Det er behandlet i stortingsgruppen og er vårt standpunkt når saken avgis fra Stortingets arbeids- og sosialkomite tirsdag, sier KrFs talsperson, Steinar Reiten. Les hele saken (VG, 29.05.18)

Stortingets høring om bemanningsbransjen

stortinget2Arbeidsgiverne var i hovedsak positive til, og fagbevegelsen delvis misfornøyde med, regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Det kom fram da Stortingets arbeids- og sosialkomite tirsdag arrangerte høring om forslagene som vil føre til en innstramming for bemanningsbransjen. Under høringen innrømmet bemanningsbransjen at politisk press nå gjør at de går bort fra nulltimerskontrakter.  (FriFagbevegelse, 25.04.18)

Regjeringens foreslag til lovendringer om innleie

logo regjeringenDen 10. april presenterte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie en lovproposisjon til Stortinget med forslag knyttet til innleie av arbeidskraft. Det ble foreslått flere nye tiltak for å få slutt på såkalte nulltimerskontrakter og begrense bruken av innleie i bygg- og anleggsbransjen. Nedenfor er presentasjonen av lovforslaget, og reaksjonene fra LO og NHO:

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie foreslår lovendringer om innleie (Arbeids- og sosialdepartementet, 10.04.18)

LO: – Et råttent eple i kurven ødelegger for positive forslag for å begrense bemanningsbransjen (FriFagbevegelse, 10.04.18)

NHO: – Et godt kompromiss fra regjeringen (NHO, 11.04.18)

 
Nyhet