Skip to main content
 

Regjeringen vil slå hardere ned på a-krim

21. oktober 2023

Regjeringen foreslår å heve maksbeløpet for overtredelsesgebyr i arbeidsmiljøloven. Forslaget begrunnes med at dette vil gi Arbeidstilsynet et mer effektivt verktøy i kampen mot useriøsitet og a-krim.

– Fremover skal vi slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet. I dag kan useriøse virksomheter tjene på å bryte loven, fordi maksbeløpet på bøter er satt for lavt. Det vil regjeringen endre. Vi skal ha trygghet for et ryddig arbeidsliv i Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

I dag kan Arbeidstilsynet gi gebyrer på opp til 1,8 millioner kroner. Nå foreslår regjeringen å øke dette til 50 G, som vil si nesten 6 millioner kroner med dagens sats.

Dette er forslaget:
Den øvre rammen i arbeidsmiljøloven § 18-10 foreslås endret slik at det skal kunne ilegges overtredelsesgebyr på inntil 50 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) eller inntil fire prosent av virksomhetens årlige omsetning, der det høyeste beløpet utgjør den øvre rammen i det enkelte tilfellet. Dersom virksomheten tilhører et konsern, er det konsernets omsetning som i denne sammenheng skal legges til grunn ved beregningen av gebyrtaket.

15 G = kr. 1 779 300 med dagens sats

50 G = kr. 5 931 000 med dagens sats

Nyhet