Skip to main content
 

Regjeringen fortsetter å styrke det seriøse arbeidslivet

09. januar 2024

I år har regjeringen gitt tydeligere føringer til Arbeidstilsynet. Regjeringen ber etaten være mer synlig for å forebygge og bekjempe a-krim, samt legge til grunn en streng reaksjonsbruk ut fra alvorlighetsgrad og vesentlighet ved avdekket brudd på regelverket.

I fjor sendte regjeringen ut et høringsbrev om å heve den øvre rammen for overtredelsesgebyr fra 15 G til 50 G, for å styrke verktøykassen til Arbeidstilsynet.

– Vi ønsker en rettferdig og seriøs arbeidslivskultur der alle bedrifter følger reglene og sikrer at arbeidstakerne har trygge og gode arbeidsforhold. Størrelsen på overtredelsesgebyrene må gjenspeile dette, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Videre får Arbeidstilsynet i 2024 økt bevilgning på 15 millioner kroner for å styrke det lokale a-krimsamarbeidet i Innlandet.

Etaten får også økt bevilgning til en generell styrking av arbeidet mot useriøsitet og sosial dumping, som skal brukes til å styrke tilsynets fysiske tilstedeværelse og synlighet på arbeidsplasser.

Regjeringen har også pekt på at gebyrene skal ha en preventiv effekt. Med andre ord skal gebyrene være så høye at andre ikke fristes til å gjøre det samme.

 

Se også: Arbeidstilsynet får økt bevilgning – og beskjed om å være mer til stede

I tildelingsbrevet understreker regjeringen Arbeidstilsynets ansvar når det gjelder innleie, og peker på at det har kommet endringer i reglene både i 2023 og 2024. Fra 1. januar i år ble det innført en godkjenningsordning for bemanningsforetak.

– Innleie er fortsatt et prioritert felt, og Arbeidstilsynet skal innenfor sitt område følge opp at virksomhetene ivaretar sitt ansvar for å etterleve regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak, særlig knyttet til lovligheten av innleie, heter det i tildelingsbrevet (Byggeindustrien, 09.01.24)

Se også: Åtte nye stillinger til a-krim i Innlandet (Byggmesteren, 11.01.24)

Nyhet