Skip to main content
 

Reaksjoner på regjeringens forslag om økte bøter i arbeidsmiljøloven

08. januar 2024

Regjeringens forslag om å gi Arbeidstilsynet hjemmel til å utstede gebyrer i milliardklassen møter motbør fra arbeidsgiverne, men støtte fra fagforeningene.

I dag har Arbeidstilsynet hjemmel til å ilegge arbeidsgivere overtredelsesgebyr på inntil 15 G, som for tiden vil si nærmere 1,8 millioner kroner.

For å gi Arbeidstilsynet et mer effektivt vertkøy mot useriøsitet og a-krim, foreslo regjeringen høsten 2023 å øke maksimalgebyret fra 15 til 50 G, tilsvarende nærmere 60 millioner kroner. 

Høringsfristen gikk ut til jul, og forslaget har fått ulike reaksjoner.

Regelrådet vurderer at forslaget ikke er tilstrekkelig begrunnet, og savner en utredning av alternative tiltak. Regelrådet mener også at det er svakheter i beskrivelsen av tiltakets virkning for næringslivet.

Havindustritilsynet (tidligere Petroleumstilsynet) og NHO løfter spørsmål om det er naturlig å håndtere så store gebyrer i forvaltningssporet, heller enn i strafferetten.

NHO peker også på at det ikke er redegjort for hvilke erfaringer Arbeidstilsynet har gjort etter at overtredelsesgebyrene ble innført i 2013, eller etter at det ble gitt nye føringer fra regjeringen i 2022.

Hovedorganisasjonen Virke mener de groveste tilfellene burde vurderes opp mot foretaksstraff heller enn gebyrer, og at departementet ikke har begrunnet hvorfor den høyere rammen vil redusere lovbruddene.

På arbeidstakersiden stiller LO og YS seg positive til forslaget. LO etterlyser imidlertid informasjon om hvorfor Arbeidstilsynet ikke fullt ut utnytter rammen som allerede ligger i dagens system.

Arbeidstilsynet har valgt å ikke kommentere forslaget.

Hele høringsrunden finner du her.

Nyhet