Skip to main content
 

Julehilsen fra Fafo Østforum

21. desember 2021

Fafo Østforum ønsker deltakere, seere og lesere en riktig god jul & et godt nytt år!

Vi tar nå juleferie fra nyhetsoppdateringen, og ønsker alle nåværende og nye lesere velkommen til å følge nyhetstjenesten i 2022.

I årets siste sak dveler vi litt ved året som er gått.

2021 startet med ny nedstenging. Nye ord i vokabularet: Innreiserestriksjoner og karantenehotell. Smittevern og importsmitte. I løpet av koronapandemien har mange fått øynene opp for hvor avhengige vi har blitt av arbeidsinnvandrerne. Samtidig har mange arbeidsinnvandrere opplevd å miste rettigheter, blitt utsatt for uforsiktige arbeidsgivere og stigmatisert. Les mer nedenfor.

I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon. Fafo Østforum laget våren 2020 en midlertidig temaside med relevant informasjon og regelverk, og nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronakrisen.

Pandemien er ikke over, og temasiden er dermed dessverre fortsatt aktuell.

Pandemien har synliggjort at mange næringer er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Nederst på siden her –  under Relaterte nyheter – har vi samlet noen av de mange nyhetssakene om krise og fortvilelse i norsk næringsliv.

Hvordan er livet som arbeidsinnvandrer under en pandemi? Mange arbeidsinnvandrere har opplevd å miste rettigheter, blitt utsatt for uforsiktige arbeidsgivere og stigmatisert. Eksempler saker om denne tematikken i 2021:

Fire seminar i 2021 – se opptak av sendingene

Gikk du glipp av et seminar? Klikk på seminartittel nedenfor, og du kommer til side med program og opptak fra sendingen.

Våren 2021 måtte Østforums seminarer arrangeres som webinarer, dvs uten publikum:

  • Hvordan er livet som arbeidsinnvandrer under koronapandemien? I løpet av koronapandemien har mange fått øynene opp for hvor avhengige vi har blitt av arbeidsinnvandrerne. Samtidig har mange arbeidsinnvandrere opplevd å miste rettigheter, blitt utsatt for uforsiktige arbeidsgivere og stigmatisert....
  • Ny rapport om arbeidsinnvandrernes arbeids- og levekår i Norge. For første gang er det laget en landsomfattende undersøkelse av situasjonen for bosatte arbeidsinnvandrere i Norge. Det er de to største gruppene – polakker og litauere – som er omfattet av Fafos spørreundersøkelse. Vi har spurt 1000 av dem om deres lønns- og arbeidsvilkår, boforhold, norskkunnskaper og framtidsplaner...

Høstens seminarer omhandlet tiltak for et seriøst arbeidsliv og mot sosial dumping:

  • Allmenngjøring – viktig og riktig medisin? I desember er det 17 år siden det første vedtaket om allmenngjøring. Erfaringene med allmenngjorte tariffavtaler er i hovedsak positive. Samtidig øker andelen lavlønnsjobber i Norge...
  • Storrengjøring i arbeidslivet. I Hurdalsplattformen varsler regjeringen storrengjøring i arbeidslivet for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår....

Det blir 4-5 Fafo Østforum seminarer i 2022. Invitasjon og påmeldingsinformsjon sendes ut fortløpende.

 
Nyhet

Mer om tema