Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Bondelaget: – Jordbruket trenger arbeidskraft

Koronakrisen har ført til en stor mangel på sesongarbeidere i norsk landbruk. Nå vil Norges Bondelag samarbeide med Nav for å bedre rekrutteringen. Det er fortsatt mulig å få innreisetillatelse for såkalt virksomhetskritisk arbeidskraft fra utlandet, men det krever god dokumentasjon.

Landbruk 24, 07.03.21

Korona på byggeplasser: – Fellesforbundet tar feil om regelhull

Utenlandske innleide bygningsarbeidere som bor tett og omgår karanteneregelverket utløste alarm fra Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad i Børsen i går. Nå slår justisminister Monica Mælands høyre hånd, statssekretær Lars Jacob Hiim (H), kraftig tilbake.

Dagbladet / Børsen, 06.03.21

Regjeringen legger fram ny kompensasjonsordning for utenlandsk arbeidskraft

Norge stengte grensene 29. januar, og mange utenlandske arbeidstakere står uten inntekt. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen lover at en ny kompensasjonsordning for arbeidstakere i EØS-området er like rundt hjørnet. Frps Erlend Wiborg syns ikke norske skattebetalere skal finansiere folk bosatt i andre europeiske land.

bygg.no, 05.03.21

Stengte grenser: Regjeringa lovar korona-lønn til arbeidsfolk som er utestengd frå jobben i Norge

Dei som var utanfor landet då regjeringa stengde grensa, har gått over ein månad utan inntekt. – Dette er sosial dumping på høgaste nivå, seier Fellesforbundet-leiar Jørn Eggum. – Det finst ikkje reglar for kompensasjon til arbeidstakarar som ikkje kjem seg på jobb. Departementet har vurdert ei inntektssikringsordning heile vegen. Det er høgt prioritert og vi vil kome med ei løysing så snart vi kan, lovar statssekretær Saida Begum (H) frå Arbeids- og sosialdepartementet.

FriFagbevegelse, 05.03.21

Ny kompensasjonsordning for grensependlere

Regjeringen sier de vil legge frem en ny kompensasjonsordning hvor utenlandske arbeidstakere vil bli høyt prioritert. Det opplyser Arbeids- og sosialdepartementet til NTB.

NRK / NTB, 04.03.01

Kan bli mangel på norske grønnsaker – trenger 18 000 arbeidere

Uten utenlandsk arbeidskraft kvier bøndene seg for å sette plantene i jorda. Hver sommer trenger landbruket rundt 18 000 utenlandske arbeidere. Hver fjerde bonde vurderer å redusere produksjonen i år, viser en undersøkelse Norges Bondelag har gjort. – Jeg er også bekymret for den norske matproduksjonen i år, men vi jobber på flere fronter for å sikre nok arbeidskraft, sier landbruksminister Olaug Bollestad.

NRK Innlandet, 04.03.21

Leder: – Uholdbar underbetaling av utlendinger i landbruket

– Fire av ti utenlandske arbeidere jobber for under minstelønn i landbruket, skriver Nationen. Det er ulovlig og svært uheldig. Koronaen har vist at Norge er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Vi forventer derfor at arbeidsgivere, også i landbruket, i alle fall betaler minstelønna for mange sesongarbeidere. Minstelønna i landbruket er på rundt 140 kroner timen.

Adresseavisen, 04.03.21

Debatt: – Regjeringen vurderer regler fortløpende. Sommerens innhøsting er ikke avlyst som følge av covid

– Det vil ta tid før vi er tilbake til normalen i Norge. Det betyr ikke at grøntnæringen er ekskludert fra å hente inn folk til over sommeren, slik det kan virke når man leser Nationen. Regjeringen vurderer fortløpende hvilke innreiseregler som skal gjelde. Akkurat nå er grensene tilnærmet stengt fordi vi skal kunne ha mer kontroll på importsmitten, skriver arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Nationen, 03.03.21

Kommentar: – Løsarbeidersamfunnet var et samfunnsproblem også før koronaen

– Da regjeringen stengte grensene i januar for å få kontroll på koronaviruset, var det langt på overtid. Samtidig var det blitt mer og mer tydelig at store deler av det arbeidslivet som satser på arbeidsinnvandrere, ikke har tatt smittevern på alvor. Pandemien viser nok en gang hvordan arbeidsfolk er bruk og kast, skriver Eline Lønnå, redaktør i Magasinet for fagorganiserte.

FriFagbevegelse, 03.03.21

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Grensependlere som har mistet en månedslønn fordi regjeringen stengte grensen, kan ikke få kompensasjon slik reglene er i dag. – Det samme gjelder alle andre. Det er ikke er noen av dagens regler som kan gi ansatte som ikke kommer seg på jobb kompensasjon, sier statssekretær Vegard Einan (H) til FriFagbevegelse.

FriFagbevegelse, 03.03.21

Debatt: – Vår avhengighet av arbeidspendlere fra utlandet er en trussel mot den norske modellen

– Under koronakrisa har vi blitt vitne til vår avhengighet av arbeidspendlere fra utlandet. Vi har sett hvor sårbare vi er. Avhengigheten er ikke bare en trussel mot norsk økonomi i dag. Det er en trussel mot beredskapsevnen vår og den norske modellen, skriver Sp-politikerne Jesper Nohr og Espen Thygesen.

FriFagbevegelse, 02.03.21

Grensene må åpnes for ukependlere, mener Sveriges statsminister

I dag ble grensene åpnet for dagpendlere fra Sverige og Finland. Sveriges statsminister, Stefan Löfven, mener det også må åpnes for ukependlere, og gis økonomisk kompensasjon til svenske arbeidere som har vært stengt ute fra arbeid i fire uker.

FriFagbevegelse, 01.03.21