koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Stor egeninnsats sikret årets skogplanting


Vårens usikkerhet om tilgang på utenlandsk arbeidskraft ble løst av stor egeninnsats i skognæringen. Et ekstraordinært tilskudd gjorde det mulig.

Landbruksdirektoratet, 12.10.21

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 11. oktober


Regjeringen innfører krav om innreisekarantene fra Færøyene, Luxembourg, fire regioner i Finland og to regioner i Sverige. Innreisekarantene oppheves for Andorra, Korsika, Kreta, Kypros, Liechtenstein, Sicilia, Spania, og tre regioner i Sverige. 

Innreisekarantene gjelder kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land. Malta, Polen og Tsjekkia er grønne land, samt 9 oransje land er også unntatt innreisekarantene.

Regjeringen, 08.10.21

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 4. oktober


Regjeringen innfører krav om innreisekarantene fra Slovakia og tre regioner i Finland. Innreisekarantene gjelder kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land. Polen og Tsjekkia er fortsatt grønne land, samt 11 oransje land er altså unntatt innreisekarantene.

Regjeringen, 01.10.21

Utenlandske arbeidstakere og oppdragstakere som skal reise til Norge


Har du utenlandske arbeidstakere og oppdragstakere som skal reise til og jobbe i Norge? Da bør du tipse dem om at det er en del ting som må være på plass før de kommer inn i landet. Se Arbeidstilsynets oversikt over dette. Oversikten finnes også på engelsk, litauisk, polsk og rumensk.

Sjømatbedriftene / Arbeidstilsynet, 01.10.21

Brexit og pandemi: Ti punkter du må vite om mat- og bensinkrisen i Storbritannia


På grunn av brexit og pandemien har svært mange utenlandske arbeidere forlatt Storbritannia. De som vasket, redde senger eller håndterte avfall fikk følge av sykepleiere og sykehusleger. Så kom pandemien, og enda flere dro hjem til sitt. Sesongarbeidere hos kalkunprodusenter, tungtransportsjåfører. Langt de fleste som er forsvunnet ut av landet er østeuropeere. Nå er krisen et faktum.

VG, 30.09.21

Unngjekk bemanningskrise på hotell: – Me satsa lokalt og ungt


Grunna manglande utanlandsk arbeidskraft, har hotell- og serveringsbransjen trygla om opne grenser. I ei medlemsundersøking frå NHO Reiseliv kjem det fram at om lag halvparten av bedriftene som vanlegvis er avhengig av utanlandsk arbeidskraft, ikkje klarte å erstatta sesongarbeidarar.

NRK Vestland, 30.09.21

Restriksjoner på innreise på grunn av korona drev etterspørsel etter maskinell behandling i været


PHARMAQ Fishteq vaksinerer settefisk i Norge, og vaskinerte i år 15 millioner flere fisk enn i fjor.

– Mange fiskeppdrettere slet må å få inn sine vanlige vaksinatører fra utlandet, og særlig fra Polen og Skottland på grunn av innreiserestriksjoner, sier Remy Kristian Oddøy, senior manager for vaksinerings-tjenester i PHARMAQ Fishteq.

ilaks, 30.09.21

Ungdomsløft da arbeidskraften ikke fikk innreise: – Vårplanting over all forventning!


Glommen Mjøsen Skog gikk bredt ut og søke etter ungdommer til skogplantingen i våres.

– Vanligvis har vi 200 proffe utenlandske sesongarbeidere til å gjøre denne jobben for oss. I år slapp ikke disse inn. Løsningen ble å søke aktivt etter norsk arbeidskraft og å oppfordre skogeierne til å plante selv, forteller skogkulturansvarlige Anne Guri Kløvstad og Christian Svenkerud.

Glommen Mjøsen Skog, 28.09.21

Sterkeste oppbemanningsplaner på 18 år


Arbeidsgivere i alle sektorer planlegger å bemanne opp i fjerde kvartal, ifølge ManpowerGroups nyeste arbeidsmarkedsbarometer. Men stadig flere sliter med å rekruttere de menneskene som trengs.

–  Nå som grensene åpnes igjen er det særlig bransjene som er avhengige av mye utenlandsk arbeidskraft som skal ansette. Men det er stor usikkerhet om hvor mange som faktisk kommer tilbake til Norge, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.

Convenience, 27.09.21

Akutt mangel på lastebilsjåfører etter brexit: regjeringen utsteder midlertidig visa


Den britiske regjeringen planlegger nå å gjøre opp til 10.500 midlertidige arbeidsvisa tilgjengelig for å hente inn sjåfører og ansatte i blant annet fjærkreindustrien som dro fra landet etter brexit.

FriFagbevegelse, 27.09.21

Mangler arbeidere etter Brexit: Trenger 100.000 sjåfører


Det mangler omtrent 100.000 sjåfører i Storbritannia, som er rammet av varemangel også i andre butikker. Da landet gikk ut av EU, var tanken at EU-jobbene skulle gå til britiske arbeidere. Men dårlige lønns- og arbeidsforhold, kombinert med forsinkelser i utdanningen av nye sjåfører på grunn av pandemien, har gjort sjåførmangelen akutt.

NRK, 27.09.21

Restriksjoner på innreise til Norge fjernes gradvis. Arbeidstilsynet skal fortsatt forhåndsgodkjenne oppholdsssted


– Vi har levd lenge med strenge tiltak på grensene. Dette har vært viktig for å bekjempe importsmitte. Når vi nå går over til en normal hverdag, legger regjeringen opp til en gradvis nedtrapping av begrensningene på innreise til landet. Dette vil skje under nøye overvåking, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Regjeringen, 24.09.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie