Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Bonde betaler heller 200.000 kroner i karantenehotell enn å ha uerfarne norske

Telemarks største jordbærbonde håper i det lengste på at de faste plukkerne fra Polen og Litauen skal få slippe inn. Men søknadene er ennå inne til behandling, og de første jordbærene bare uker unna.

NRK Vestfold og Telemark, 18.05.21

Spørsmål til næringsminister Iselin Nybø: – Vil statsråden vurdere endringer i den søknadsbaserte unntaksordningen for innreise

For å ivareta bedrifters behov for forutsigbarhet foreslår stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (A) å innføre en rammegodkjennelse som da kan gis i god tid i forkant av prosjektstart og bedriften sender inn i ettertid – dog i god tid før ankomst – de nødvendige detaljopplysningene for hver og en medarbeider.

Stortinget, 18.05.21

Industrien 2020: Brå nedgang for arbeidsintensive næringer

Reiserestriksjoner, smittevernstiltak og lavere global etterspørsel førte til at norsk industriproduksjon falt med 3 prosent fra 2019 til 2020. Det var særlig leverandørindustrien som bidro til nedgangen. Bruken av innleide timeverk i industrien falt kraftig fra 2019 til 2020 med hele 29 prosent.

SSB, 18.05.21

NAV sendte ti arbeidsledige til gård – ingen ble igjen for å gjøre jobben

Mens grensene er koronastengte blir bønder oppfordret til å sende arbeidsledige nordmenn ut i åkeren i stedet. Men nordmenn vil ikke, erfarer bonde på Nøtterøy.

NRK, 17.05.21

Hotellsjef reagerer på NHO-utspill: – Umulig å få tak i nok nordmenn

De Historiske-hotellene mangler flere hundre arbeidere til sommersesongen, men det er ikke sikkert servitører, kokker og renholdere slipper inn i landet. At bedriftene kan forsyne seg av arbeidskraft fra NAV, fnyser hotelldirektør Øivind Wigand av.

E24, 17.05.21

Kværner får 11,8 millioner i kompensasjon for innreisekarantene. Syv andre bedrifter deler 306.000 kroner

Kværner får klart mest fra den nye kompensasjonen som deles ut til selskaper med ansatte i karantene. – Uheldig dersom ordningen innebærer betydelig støtte til store bedrifter, mener professor Steinar Holden.

E24, 16.05.21

Møte med Justis- og beredskapsdepartementet om uklare innreiseregler for utenlandske sjåfører

Mange transportbedrifter opplever nå store utfordringer med at utenlandske ansatte blir nektet innreise til Norge. Et komplisert regelverk og ulik vurdering av dokumentasjonskrav på grensen har ført til store bemanningsproblemer. Norges Lastebileier-forbund (NLF) og NHO Logistikk og transport krever større forutsigbarhet for næringen.

Lastebil.no, 15.05.21

Regjeringen snur: Utenlandske oljearbeidere fra Storbritannia trenger ikke oppholde seg på offentlig karantenehotell

Når oljearbeidere fra Storbritannia skal jobbe på norsk sokkel, slipper de å gjennomføre karantene på offentlig karantenehotell.

– Reisende fra Storbritannia likebehandles nå med reisende fra EØS/Schengen når det gjelder karantenehotell, men vil imidlertid fortsatt behandles som tredjeland etter regelverket for innreiserestriksjoner, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland, Høyre, i en pressemelding.

E24, 14.05.21

Debatt: – En sommer uten frukt, bær og grønt

– Coop ønsker mest mulig norsk bær, frukt og grønt i sine butikker. Regjeringen må sørge for at grøntnæringen får hentet nødvendig arbeidskraft, skriver Atle Olsen
ass. direktør frukt og grønt, Coop Norge SA.

Nationen, 14.05.21

En av landets største jordbærbønder refser krisepakke på 40 millioner: – Treffer ikke i det hele tatt

Regjeringens bevilgning på 40 millioner som skal brukes på opplæring av norske sesongarbeidere, fungerer ikke i det hele tatt, mener jordbærbonde Simen Andreas Myhrene i Lier. – Hvor er de jeg skal lære opp, og hvem skal gjøre det? spør han.

Dagsavisen, 14.05.21

Forskrift om tilskot til opplæring av sesongarbeidarar i grøntnæringa

På grunn av strenge innreiserestriksjonar som følgje av covid 19-pandemien, har grøntnæringa utfordringar med å få tak i arbeidskraft. Landbruks- og matdepartementet har i dag fastsett Midlertidig forskrift om tilskudd til opplæring av arbeidstakere i sesongbasert arbeid i grøntnæringen. Forskrifta trer i kraft umiddelbart.

Landbruks- og matdepartementet, 14.05.21

Bønder mener utlendinger i åkeren gir bedre smittevern enn norsk ungdom

Selv om regjeringen lover penger til opplæring av nordmenn, vil bønder i Trøndelag heller ha inn sesongarbeidere fra Øst-Europa.

– I fjor tok vi inn mange hundre arbeidere fra Litauen, og det var ikke ett utbrudd på gården. Bare vi får dem inn, går det kjempebra, sier grønnsaksprodusent Johan Morten Haugan.

NRK Trøndelag, 13.05.21