Skip to main content
 

Bekymret for at Norge mister arbeidskraft som følge av svak krone

07. april 2024

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, mener kronesvekkelsen vil ha klare konsekvenser for tilgangen på utenlandsk arbeidskraft.

– Grunnen til at Norge tiltrakk seg utenlandsk arbeidskraft, var at vi gav dem sterk kjøpekraft som følge av en sterk krone. Det er ikke tilfellet nå lenger, sier Chen.

Chen er bekymret for at Norge på sikt vil mangle sesongarbeidere, håndverkere og helsepersonell på grunn av svekket kjøpekraft. Han argumenterer for at dette kan forsterke en potensiell lønns- og prisspiral, som følge av et enda strammere arbeidsmarked.

I tillegg til svak kronekurs, viser sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad også til at mange østeuropeiske land har hentet inn inntektsforskjellen og hatt høyere økonomisk vekst. Han mener det er jobbmulighetene som er den viktigste grunnen til at folk kommer til Norge for å jobbe.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, sier at ulike deler av næringslivet åpenbart ser ulikt på kronesvekkelsen.

– Det er foreløpig ingen tegn til at arbeidsinnvandringen har falt som en stein, men det kan skape utfordringer fremover. For ti år siden dro vi nytte av en sterk kronekurs, som ga god vekslingskurs, ikke bare at vi har et høyt lønnsnivå, sier sjeføkonomen.

Nyhet