Skip to main content
 

Vi mangler folk og kompetanse – kan ikke satse på flaks denne gangen

09. april 2024

– Norge mangler både arbeidskraft og kompetanse. Politikerne bør gjøre det mer lønnsomt å jobbe og mer fristende for utenlandsk arbeidskraft å komme hit, skriver Hilde Christiane Bjørnland, professor ved Handelshøyskolen BI.

Bjørnland skriver at mange er dratt de siste årene, og nye banker dessverre ikke like hyppig på døren som før: Arbeidsinnvandringen til Norge har falt med nærmere 65 prosent det siste tiåret, ifølge SSB.

Hun vektlegger at mangel på folk og nødvendig kompetanse vil skape utfordringer med å få løst viktige oppgaver fremover, og at det trolig vil bidra til å presse lønninger og priser oppover. Bjørnland trekker blant annet frem behovet for arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren, i forsvarssektoren, samt behovet for teknologisk kompetanse og kompetanse på det grønne skiftet.

– Poenget er at vi mangler folk. Da bør regjeringen prioritere å gjøre det mer lønnsomt å jobbe, ved for eksempel å redusere skatt på arbeid. (...) Vi må også gjøre det lettere å rekruttere etterspurt kompetanse fra utlandet, samt stimulere utlendinger til å ta utdannelse i Norge. Da trenger vi økt fleksibilitet, skriver Bjørnland.

Nyhet