Skip to main content
 

Kronikk: – Kaster rentepolitikken byggenæringen under bussen?

18. april 2024

Norsk økonomi er preget av høy prisstigning og stigende renter. Dette har særlig skapt store utfordringer for bygge- og anleggsbransjen, der arbeidsledigheten har økt kraftig. I en kronikk spør LO-økonomi Liv Anna Lindman rentepolitikken skader mer enn den gagner.

Arbeidsledigheten i bygg og anlegg økte med hele 40 prosent fra utgangen av 2022 til utgangen av 2023. Det har også vært en klar nedgang i sysselsettingen i andre deler av bransjens verdikjede. 

Bygge- og anleggsbransjen er den største fastlandsnæringen målt etter omsetning og antall arbeidsplasser, og har derfor stor betydning for norsk verdiskaping.

Samfunnsøkonomisk analyse peker på risiko for store samfunnsøkonomiske tap hvis boligbyggingen faller for kraftig. Dette på grunn av tap av opparbeidet kompetanse og bemanning, boligmangel og påfølgende sterke prisøkninger.

– På nittitallet tok det ti år for bransjen å reetablere kompetanse og arbeidskraftsbehovet. I dag har vi trolig ikke like lett tilgang på utenlandsk arbeidskraft som den gang, skriver Lindman.

Nyhet