Skip to main content
Ny rapport med tiltak for å legge til rette for arbeid på tvers av Norden

Ny rapport med tiltak for å legge til rette for arbeid på tvers av Norden


Et fungerende arbeidsmarked på tvers av de nordiske landegrensene er lønnsomt. En rapport bestilt av Nordisk Grensehinderråd kommer nå med fire forslag til hvordan det skal bli enklere å jobbe fjernarbeid også for de som er grensependlere.

Ny SSB-artikkel: Hvor mye tjener innvandrere?

Les hele artikkelen: Innvandrere i Norge 2023: Hvor mye tjener innvandrere?


Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at  arbeidsinnvandrere fra de nye EU-landene etter 2004 tjente i snitt 43 500 kr i november 2022. Befolkningen utenom innvandrere hadde en gjennomsnittslønn på 55 800 kr i måneden.

Notat om EUs arbeids- og sosialpolitikk første halvår 2023

EU-delegasjonens halvårsrapport om arbeids- og sosialsaker


Europa har stort behov for arbeidskraft og kompetanse for det grønne og digitale skiftet. Et eget europeisk kompetanseår og aktiv rekruttering fra tredjeland skal sikre flere kompetente arbeidstakere i unionen. Arbeids- og sosialråd ved EU-delegasjonen, Kristina Jullum Hagen, oppsummerer utviklingen på arbeids- og sosialsaker i EU i sin rapport for 1. halvår 2023.

Veileder for innleie av arbeidskraft

Veileder: Innleie av arbeidskraft


Arbeids- og inkluderingsdepartementet har laget en veileder om reglene for innleie av arbeidskraft i Norge. Veilederen er ment for virksomheter, arbeidstakere, tillitsvalgte, tilsynsmyndigheter og andre som i ulike sammenhenger må forholde seg til regelverket.

– Bostedsløshet forsterker fattigdom og marginalisering, og øker risikoen for utnytting

Ny rapport: – Norge bryter rettighetene til EU-migranter


I en ny rapport avslører Kirkens Bymisjon at Norge bryter grunnleggende menneskerettigheter for EU-migranter.

– Uten en bolig hvor man kan hvile, lage mat, dusje og vaske klær, er sosial og økonomisk inkludering vanskelig, sier avdelingsleder for fattige tilreisende i Kirkens Bymisjon, Marit Nybø.

«I count» – Kartlegging av bostedsløse EU-migranter

«I count» - Kartlegging av bostedsløse EU-migranter


Kirkens Bymisjon har gjennomført en kartlegging av bostedsløse EU-migranter som oppholder seg i Oslo.

Ny artikkel: – Constructions of migrant victims of labor exploitation in Nordic court cases

I artikkelen «Constructions of migrant victims of labor exploitation in Nordic court cases», undersøker Fafo-forsker Synnøve Økland Jahnsen (bildet) med nordiske kollegaer hvordan domstoler skaper visse typer fremstillinger av ofre for utnyttelse i det nordiske arbeidslivet, basert på rettsdommer fra Danmark, Finland, Norge og Sverige.

NUPI-artikkel: Kva betyr EØS-avtalen for Noreg?

Les hele artikkelen: Kva betyr EØS-avtalen for Noreg?


Artikkelen tar for seg Norges plass i det europeisk samarbeidet. Den redegjør for EU, EØS og EFTA, og for hvilke rettigheter, muligheter og plikter EØS-avtalen gir oss. Artikkelen som er gjengitt hos Framtida var først publisert hos NUPI 23. januar.

Nytt faktaflak fra Østforum: Organisasjonsgrad blant arbeidsinnvandrere fra Sentral- og Øst-Europa

Organisasjonsgrad blant arbeidsinnvandrere fra Sentral- og Øst-Europa


Organisasjonsgraden blant bosatte arbeidsinnvandrere fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa (på omtrent 24 prosent) er betydelig lavere enn den norske organisasjonsgraden sett under ett (rundt 50 prosent).

I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum, kan du lese om noen av hovedårsakene til hvorfor det er sånn, og om hvordan faktorer som forskjeller mellom sektorer og botid i Norge påvirker organisasjonsgraden.

Manglende lønn og feriepenger: Utenlandske arbeidere henvender seg til SUA

Last ned: SUA Årsrapport 2022


Året 2022 har vært et mer normalt år for SUA sammenlignet med året før da pandemien påvirket tilstedeværelse og tilgjengelighet for alle etatene i SUA-samarbeidet, skriver Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i sin årsrapport for 2022. Etatene har likevel tatt med seg et etterslep. Krigen i Ukraina har også påvirket SUA. Politiet og UDI har flyttet ressurser for å håndtere de store ankomstene av ukrainske asylsøkere gjennom året.

Arbeidstilsynets årsrapport for 2022

Les hele saken: Arbeidstilsynets årsrapport for 2022


Flere stedlige tilsyn, økt reaksjonsgrad, tettere samarbeid for å bekjempe a-krim og bedre digitale løsninger. I årsrapporten oppsummerer Arbeidstilsynet innsatsen i året som gikk.

Ny artikkel om arbeidsinnvandringens betydning for arbeidsmarkedet og yrkesopplæringen

Arbejdsindvandrings betydning for arbejdsmarked og erhvervsuddannelse


Hvilken betydning har arbeidsmigrasjon for rekrutterings- og opplæringsstrategier i Danmark og Australia? Analysen til forskerne Jens Arnholtz (bilde) og Chris F. Wright viser hvordan utenlandsk arbeidskraft i byggebransjen kan få konsekvenser for inntak av lærlinger i bedrifter.