Skip to main content
 

Notat om EUs arbeids- og sosialpolitikk første halvår 2023

11. juli 2023

Europa har stort behov for arbeidskraft og kompetanse for det grønne og digitale skiftet. Et eget europeisk kompetanseår og aktiv rekruttering fra tredjeland skal sikre flere kompetente arbeidstakere i unionen. Arbeids- og sosialråd ved EU-delegasjonen, Kristina Jullum Hagen, oppsummerer utviklingen på arbeids- og sosialsaker i EU i sin rapport for 1. halvår 2023.

Utdrag fra notatet:

Knapphet på arbeidskraft preger europeiske arbeidsmarkeder

Selv om Russlands invasjon av Ukraina i 2022 førte til en økonomisk nedbremsing i Europa, har arbeidsmarkedene i EU vist seg å være motstandsdyktige. Sysselsettingsraten i EU er på et rekordhøyt nivå og arbeidsledigheten er historisk lav. Mangelen på arbeidskraft er stor i mange yrker, og utfordringen forventes å vokse. Et spørsmål er om hvorvidt EU på mer målrettet vis bør rekruttere arbeidskraft fra land utenfor unionen for å fylle ledige jobber, såkalt tredjelandsinnvandring. Denne problemstillingen har for alvor kommet på dagsorden siste halvår.

I april la Europakommisjonen frem en tiltakspakke – Attracting skills and talents to the EU – med forslag som skal forenkle søknadsprosessen for å bo og arbeide i Europa, samt å forbedre rettighetene til dem som kommer til Europa for å jobbe.

Enighet om et europeisk minstelønnsdirektiv

Da EUs arbeidsministre møttes i juni, ble den fremforhandlede enigheten til direktiv godkjent med stort flertall. Kun Danmark og Sverige stemte mot, mens Ungarn avsto fra å stemme. Den danske arbeidsministeren understreket i sitt innlegg at Danmark fortsatt vurderer det juridiske grunnlaget for direktivet.

Formelt skal direktivet nå godkjennes av Europaparlamentet i plenum, før medlemslandene i EU får to år på seg på å innlemme minstelønnsdirektivet i nasjonal rett. Norske myndigheter har tidligere vurdert Kommisjonens opprinnelige utkast til å falle utenfor EØS-avtalens virkeområde. Når den endelige direktivteksten foreligger, vil det på vanlig måte bli foretatt en juridisk gjennomgang av rettsakten med sikte på å gjøre en endelig vurdering av om minstelønnsdirektivet er EØS-relevant.

Nyhet