Skip to main content

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Karantenekrav stanser byggeprosjekter

Karantenekrav stanser byggeprosjekter


Mange kraft- og nettselskaper opplever at byggeprosjekter nå blir forsinket. Lokale karanteneregler og fravær av utenlandsk personell er de viktigste årsakene.

(Energi Norge, 25.03.20)
Mange byggeprosjekt går som normalt, men begrensninger skaper problemer i praktisk arbeid

Mange byggeprosjekt går som normalt, men begrensninger skaper problemer i praktisk arbeid.


For blikkenslagerne i Haaland AS i Bodø er det full aktivitet i to prosjekt. I Bodø er det mange utenlandske arbeidere som forlenger arbeidsperioden for entreprenører, fordi det blir karantene om de reiser hjem og kommer tilbake. Men hverdagen med korona-tiltak medfører en del praktiske utfordringer. – Pålegg om å holde 1,5-2 meters avstand når varer skal fraktes rundt omkring eller ved montering er vanskelig å etterleve, sier faglig leder innen blikk, Christoffer Fjeld, hos Haaland. 

(Blikkenslagere, 25.03.20)
Fornyet oppholdstillatelse til sesongarbeidere: midlertidige endringer i utlendingsforskriften trådte i kraft i dag

Fornyet oppholdstillatelse til sesongarbeidere: midlertidige endringer i utlendingsforskriften trådte i kraft i dag


En midlertidig oppmykning av reglene om fornyet oppholdstillatelse til sesongarbeidere vil avhjelpe mangelen på arbeidskraft i sesongbaserte næringer innenfor gjeldende regler om karatenekrav og innreiserestriksjoner.

(Regjeringen, 24.03.20)
Permitterte ut på åkeren?  – Ja takk, men på visse betingelser

Permitterte ut på åkeren? – Ja takk, men på visse betingelser


Sesongarbeidskraften i landbruket har primært vært basert på utenlandske arbeidere. Situasjonen med koronaviruset, økte grensekontroller, stengte flyplasser og havner, samt strenge karanteneregler i mange land, gjør at det nå er krevende å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft. Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) vil at permitterte skal redde våronna. Ja, svarer partene i arbeidslivet, men krever at man sikre seriøsitet og anstendig lønn.

(FriFagbevegelse, 24.03.20)
EU oppfordrer til raskere grensekontroll for godstransport

EU oppfordrer til raskere grensekontroll for godstransport


I dag kom Europakommisjonen med oppfordring til alle EUs medlemsland om å innføre såkalte green lanes ved grenseoverganger. Dette er for å opprettholde og sørge for at godstransporten over hele EU går noenlunde knirkefritt under den nåværende korona-pandemien. Kontroll og screening ved grenseovergangen bør utføres uten at sjåfører trenger å forlate kjøretøy, og sjåførene selv skal bare gjennomgå minimale kontroller. For å forhindre trafikkører bør ikke grensepassering ta mer enn 15 minuter.

(NHO Europanytt, 24.03.20)
Danske håndverkere frykter smitte fra nyankomne utenlandske kollegaer

Danske håndverkere frykter smitte fra nyankomne utenlandske kollegaer


Danske rørleggere, tømrere og elektrikere på Københavns Lufthavn er bekymret. Utenlandske gulvleggere fra Romania ankom byggeplassen uten varsel fra byggeledelsen i forrige uke, få dager etter at den danske statsministeren stengte grensen for å begrense koronasmitte i Danmark.

(extrabladet.dk, 24.03.20)
Vindkraftselskaper ber om å få inn utenlandsk personell

Vindkraftselskaper ber om å få inn utenlandsk personell


Selskaper som bygger vindkraftanlegg vil ha status som samfunnskritisk virksomhet, slik at de kan få inn utenlandsk personell til å ferdigstille prosjekter.Byggingen av 47 vindturbiner i Kinn og Bremanger i Vestland er blant prosjektene som har stoppet opp.

(bygg.no / NTB, 24.03.20)
Leder: Så og høste

Leder: Så og høste


– «Det er krevende tider. Den største utfordringen er tilgang på arbeidskraft». Det er nok mange norske bedrifter som er misunnelige på denne situasjonsbeskrivelsen fra bondesamvirket Gartnerhallen. Å basere hele bransjer på lavt lønnede sesongarbeidere fra utlandet, innebærer en risiko. Økt arbeidsledighet bør koples sammen med uteblitt sesongarbeidskraft, slik at folk bosatt i Norge igjen lærer seg å så og høste, skriver Klassekampen på lederplass.  

(Klassekampen, 24.03.20)
Ønsker å sende permitterte arbeidere ut på åkeren for å hjelpe bøndene

Ønsker å sende permitterte arbeidere ut på åkeren for å hjelpe bøndene


Landbruks- og matminister Olaug Bollestad ser om permitterte norske arbeidere kan erstatte øst-europeiske arbeidere i drivhus og ute på åkeren. Statsråden oppfordrer bøndene til å så som normalt, tross frykten for manglende arbeidskraft under våronna. Hun viste til en planlagt forskriftsendring for å tillate utenlandske arbeidere å bli i Norge, om de har arbeidskontrakt.

(FriFagbevegelse, 23.03.20)
Bergen: Dedikert NAV-team vil rekruttere permitterte og tilby dem jobb i bransjer som mangler folk

Bergen: Dedikert NAV-team vil rekruttere permitterte og tilby dem jobb i bransjer som mangler folk


NAV-kontoret i Bergen har opprettet et innsatsteam som skal rekruttere personell til bransjer som trenger flere folk. – Bygg og anlegg, vikarbyråene og dagligvarebransjen har økende behov for folk. Det er mange polske arbeidere som har dratt hjem, så her er det gode muligheter for folk fremover, sier Sissel Eikanger, leder av innsatsteamet.

(Bergensavisen, 23.03.20)
Permitterad? Inom det gröna näringslivet finns 8000 jobb!

Permitterad? Inom det gröna näringslivet finns 8000 jobb!


Også svensk landbruk, gartneri og skogbruk har mange utenlandske sesongarbeidere som i år ikke er klare for sesongstart. Nå åpner Sveriges bønder og det grønne næringslivet armene for permittert arbeidskraft fra andre sektorer. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) skriver i en pressemelding at det i første omgang er 8 000 ledige jobber, og ber samtidig om justeringer av regelverket. 

(Lantbrukarnas Riksförbund, 23.03.20)
Sunnmøre: 113 ansatte i karantene ved verft

Sunnmøre: 113 ansatte i karantene ved verft


De 113 utenlandske arbeiderne bor på en brakkerigg ved verftsområdet til Kleven. De er atskilt fra de andre, og har egne rom med toalett og dusj. Det er også iverksatt mange andre restriksjonstiltak i brakkeriggene og på selve verftet for å redusere smittespredningen.

(Metal Supply, 23.03.20)