Skip to main content
 

Forbundenes reaksjoner på den nye EØS-utredningen

11. april 2024

I dag leverte det regjeringsoppnevnte utvalget som skulle vurdere erfaringene fra EØS-avtalen og andre avtaler Norge har med EU sin rapport. Ikke uventet anbefaler utvalget at Norge viderefører EØS-avtalen.

YS

YS mener norsk arbeidsliv er avhengig av en velfungerende EØS-avtale, og vektlegger at Norge bruke muligheten som ligger i avtalen til å reservere oss mot direktiver som ikke er i vår interesse.

– YS mener EØS-avtalen har vært og er viktig for Norge. Den sikrer oss markedstilgang til EU og bidrar til økonomisk aktivitet og tryggere arbeidsplasser i Norge. Derfor må EØS-avtalen fortsatt være bærebjelken i vårt økonomiske samkvem med EU, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud (NTB Kommunikasjon, 11.04.2024)

 

LO

LO konstaterer at regjeringen har levert grundig på fagbevegelsens krav om en utredning som viser hvilke alternativer vi har til dagens EØS-avtale, og som samtidig sikrer en full og forutsigbar markedsadgang til Europa.

– Vår måte å organisere samfunn og arbeidsliv på, har bidratt til økt effektivitet og produktivitet og dermed også muliggjort velferdsstaten. EØS-avtalen har også vært et viktig bidrag gjennom markedsadgang og tilgang til kvalifisert arbeidskraft. Samtidig har utviklingen i arbeidsmarkedet blitt mer krevende med sosial dumping og økt innslag av kriminelle aktører som undergraver det organiserte arbeidslivet, påpeker LO-nestleder Steinar Krogstad (LO, 11.04.2024)

 

IE&FLT

For IE&FLT har det vært avgjørende å beholde EØS-avtalen for å sikre forutsigbar handel og eksport med resten av Europa.

– Vi er avhengige av denne avtalen for å sikre trygge arbeidsplasser og verdiskapning, kommenterer forbundsleder i IE&FLT Frode Alfheim (Industri Energi, 11.04.2024)

 

Fellesforbundet

Torsdag ble utredningen «Norge og EØS: Utvikling og erfaringer» lagt fram av utvalgsleder Line Eldring. Eldring er til daglig leder av samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet.

– I Fellesforbundet kommer vi til å lese Eldring-utvalgets rapport med stort interesse. Det er av stor verdi å ha et solid og oppdatert kunnskapsgrunnlag med seg i de videre debattene, sier forbundsleder Jørn Eggum.

 
Fafo Østforum

Forbundenes reaksjoner på den nye EØS-utredningen

11. april 2024
Nyhet