– EU-forslag truer norsk bussbransje

  • 13. februar 2019

– Ikke minst takket være aktivt fagforeningsarbeid har bussførerne i Norge så langt unngått de aller verste angrepene på lønns- og arbeidsforhold. Men hvis EU-kommisjonen får viljen sin kan det brenne et blått lys for norsk bussbransje, skriver Lin Andrea Gulbrandsen (bildet) og Arne Danielsen i Yrkestrafikkforbundet (YTF). For EUs «Mobilpakke 2» åpner for at utenlandske selskaper skal kunne kjøre bussruter på permanent basis.

EUs «Mobilitetspakke 1» omhandler om kabotasje og annen kjøring av lastebil over landegrensene. Utfallet er fortsatt særdeles uklar, men det vi vet er at utfallet i stor grad vil påvirke lønn, arbeidsvilkår og balansen mellom arbeid og fritid for sjåførene. For buss har den internasjonale konkurransen hittil innskrenket seg til turbilbransjen, og her er heller ingen endringer foreslått.

Men i sitt forslag til «Mobilpakke 2», ønsker EU-kommisjonen nå at resten av bussbransjen - både ekspressbusser og lokalruter - åpnes for at utenlandske selskaper skal kunne kjøre ruter på permanent basis. Som vi har sett innen godsnæringen kan resultatet også bli at vestlige selskap etablerer utenlandske busselskap for å omgå lønns- og arbeidsbetingelser. Dette vil i så fall ikke bli noen vakker historie, skriver Gulbrandsen og Danielsen.

Les hele saken (YTF, 13.02.19)

 
Nyhet

Besøk oss

Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli, Johanne Stenseth Huseby og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Telefon: 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten


Copyright © 2023 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli | Programmering: Ørnulf Bratlie