Skip to main content
 

Debatt: – Kan vi klare å avbrutalisere norsk arbeidsliv?

20. oktober 2021

– Endelig kom lagmannsrettens dom i den såkalte Lime-saken. Dommen fra lagmannsretten er på over 1200 sider, og er rystende lesning. Flere av tiltalepunktene førte likevel ikke til domfellelse. Grunnen til det var rettens vurdering av det såkalte tvangsvilkåret: Kunne man si at arbeiderne befant seg i en tvangssituasjon, når de selv hadde forlatt Pakistan for å arbeide i Norge? Det kan være behov for en ny straffebestemmelse for grov utnyttelse, skriver LO-rådgiver Jonas Bals.

Utdrag fra innlegget:

Et hovedproblem er at det såkalte tvangsvilkåret er tolket veldig snevert: Hva vil det si å befinne seg i en situasjon man ikke kommer seg ut av, og hvor man må underkaste seg? Grenseområdene mellom sosial dumping på den ene siden, og tvangsarbeid på den andre, kan i dag utnyttes av kyniske arbeidsgivere. I dette grenselandet blir også mange sårbare arbeidstakere stående overlatt helt til seg selv, med mindre LO, Kirkens Bymisjon, Caritas, Frelsesarmeen eller andre aktører fanger dem opp og bistår dem.

LO har i en årrekke pekt på behovet for sterkere tiltak for de mest sårbare arbeidstakerne, også når det kommer til vern mot lønnstyveri. I tillegg til å utvide ordningen med solidaransvar for lønn og feriepenger, og å styrke lønnsgarantiordningen, bør man også se på hvordan ofre for grov kriminalitet ivaretas i rettssystemet.

Les hele debattinnlegget: Kan vi klare å avbrutalisere norsk arbeidsliv? (Dagsavisen, 20.10.21)

 
Nyhet