NRK, 30.11.20

Innføring av karantenehotell har ikke løst utfordringen med smitte fra utenlandske arbeidstakere, skriver Folkehelseinstituttet i den siste risikorapporten. Det er flere eksempler på smitte til arbeidskolleger som bor i brakker. Selv om de tilbys enerom, må mange dele toalett og kjøkken, og det er lite å ta seg til på rommet i de ti dagene.

Forskning.no, 30.11.20

EU vil innføre et system med lovfestet minstelønn i EU- og EØS-medlemslandene. Men i Norge er LO klart imot.  – Dette handler ikke om at Norge må innføre en minstelønn. Forslaget danner et rammeverk for å sikre at alle arbeidere i EU får en minimumslønn, sa Joost Korte, EUs generaldirektør for sysselsetting da han deltok på Fafos webinar om EUs minstelønn-forslag.

FriFagbevegelse, 30.11.20

– NAV var pianisten, mens departementet delte ut notene. Så kan man jo diskutere hvem som har ansvaret for at det låter surt, sa granskingsutvalgets leder Finn Arnesen i høringen om trygdeskandalen i Stortingets kontrollkomité 27. november.

Stortinget, 30.11.20

Skriftlig spørsmål fra Arild  Grande (A): – Mener arbeids- og sosialministeren at Vaskehjelp.no sin forretningsmodell er i henhold til arbeidsmiljølovens krav om faste ansettelser?

Dagbladet / Børsen, 30.11.20

De siste årene har det vært mange nyhetsoppslag om lovløse tilstander i bilpleiebransjen.  – Bransjen ber om en godkjenningsordning for dem som er på rett side og gjør det i henhold til lover og regler. Da er det bare for politikken å sette i gang og gjøre det, sier Jonas Gahr Støre. Arbeiderpartiet mener regjeringen har en altfor avslappet holdning til den svarte økonomien i bilvaskbransjen.

PolicyWatch.dk, 30.11.20

RUT-registeret skal forhindre sosial dumping. Et polsk selskap ble bøtelagt for ikke å ha rapportert til RUT-registeret at de hadde utstasjonerte medarbeidere i Danmark. I dagens dom fra den danske Høyesterett ble det polske firmaet frifunnet.

Utrop, 29.11.20

– De er vikarer, frilansere og deltidsansatte med få sosiale goder og ujevn lønn. Dette er middelklassens barn som har rykket ned en klasse, ofte uten å vite det selv, skriver Asle Toje. – Vi har alt dobbeltsporet arbeidsmarkedet, hvor polske håndverkere tjener halvparten av de norske. Ikke i teorien, men i praksis. Norsk arbeidskraft er for dyr.

Adresseavisen / Arbeidets Rett, 29.11.20

Røros kommune har de siste ukene fått flere henvendelser knyttet til om flyselskapet Air Leap følger reglene for karantene og testing av utenlandske arbeidere. – Air Leap har ikke overholdt nasjonale forskrifter for smittevern, mener kommunen, som nå har anmeldt flyselskapet. Politiet bekrefter at de er i gang med etterforskning.

ABC Nyheter, 28.11.20

Arbeiderparti-nestleder Bjørnar Skjæran sier at regjeringen ikke gjør noe i kampen for et rent arbeidsliv.

– Solbergregjeringen har like mange versjoner av handlingsplaner mot arbeidslivskrim, som Skjæran forteller at Arbeiderpartiet har hatt med strategier mot sosial dumping, tre, skriver politisk kommentator Thomas Vermes.

Metal Supply, 27.11.20

Det er to uker siden at Hyllestad kommune opplyste at 21 ansatte ved verftet var smittet av korona. I dag er det ingen flere som er smittet ved verftet, så kommunelegen opplyser at man har «full kontroll».

Total items found: 97

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie