Skip to main content
 

Verken ESA eller EU-kommisjonen støtter innleie-forbudet

01. mai 2024

I juni skal EFTA-domstolen behandle saken om regjeringens totalforbud mot innleie fra bemanningsforetak til byggeplasser. Nå er de skriftlige innleggene levert. Og EFTA-domstolen utvider saken.

Nedenfor er utdrag fra noen av siste dagers nyheter om dette.

Les sakene:

  • Verken ESA eller EU-kommisjonen støtter Norge om forbudet mot innleie av arbeidskraft
    Rett24, 30.04.24
    • ESA varslet allerede i fjor sommer at reglene etter deres syn strider både med vikarbyrådirektivet og med retten til fri flyt av tjenester. Siden den gang har 11 norske bemanningsforetak, og ett polsk rekrutteringsforetak, gått til felles erstatningssøksmål mot staten.
    • I høst besluttet Oslo tingrett å forelegge saken for EFTA-domstolen, der det skal holdes muntlig høring i slutten av juni. Nå har alle involverte levert sine skriftlige bidrag, og der fremkommer det at norske myndigheter, som forventet, bestrider at reglene er EØS-stridige.
    • ESA mener som allerede kjent det motsatte, men helt nytt er at også EU-kommisjonen nå har meldt seg på. Kommisjonen støtter Norge i at det ikke finnes noe grenseoverskridende element etter prinsippet om fri flyt av tjenester, men påpeker at én av saksøkerne er et polsk selskap, og at dette gir saken et «klart grenseoverskridende element».
  • Tyskland mener norske regler mot bemanningsbyråer er lovlige. EU-kommisjonen er uenig
    FriFagbevegelse, 30.04.24
    • Det er uenighet innen EU om det norske forbudet mot innleie er lovlig eller ikke. I juni skal Efta-domstolen behandle saken.
    • EU-kommisjonen mener at Norge har brutt EØS-avtalens bestemmelser om fri etableringsrett. Tyskland er det eneste landet som har brukt sin rett til å uttale seg.
    • Tyskland har lenge hatt et forbud mot bruk av bemanningsbyråer i byggebransjen. I 2021 innførte landet også et forbud mot innleie fra bemanningsbransjen i kjøttindustrien.Tyskland støtter derfor Norge og mener at Norge har gode grunner til å legge strenge restriksjoner på bemanningsbyråene. I det tyske svaret til domstolen kommer det fram at de mener at EØS-avtalen ikke gjelder på dette området.
  • Efta-domstolen utvider saken om innleie
    Byggeindustrien, / NTB, 01.05.24
    • Efta-domstolen har bestemt at saken der ni bemanningsbyråer har gått til søksmål mot staten skal utvides. Domstolen sendte tirsdag et brev til partene der den opplyser om at saken er utvidet til også å omfatte artikkel 28 om fri bevegelse av personer og artikkel 31 om fri etableringsrett.

 

 
Kilde: Fafo Østforum

Klikk på titlene i utdragene for å lese hele sakene

01. mai 2024
Nyhet