Skip to main content
 

Skriftlig spørsmål om godkjenning av formell kompetanse

11. januar 2024

Guri Melby (V) spør kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) om hun vil ta initiativ til å minke saksbehandlingstiden hos NOKUT, slik at flyktninger og tredjelandsinnvandrere raskere kan få vurdert og tatt i bruk sin kompetanse i arbeidslivet.

Norge opplever et stort antall bosatte flyktninger fra Ukraina etter Putins angrepskrig. Man forutså at integreringsarbeidet med ukrainske flyktninger skulle gå raskt, blant annet fordi mange har medbrakt kompetanse og formelle kvalifikasjoner.

Nå forsøker flere kommuner å hjelpe flyktninger med sykepleierutdanning å få godkjent sin utdanning. Mange kommuner opplever mangel på helsepersonell, og flere ukrainske flyktninger har helsefaglig kompetanse de ønsker å ta i bruk i Norge. Dette trenger man autorisasjon for, for å sikre at helsepersonell har nødvendige kvalifikasjoner. Det er NOKUT som vurderer utdanningen den enkelte kan dokumentere.

Oppdal kommune forteller imidlertid om 9 måneders lang saksbehandlingstid på søknader om slik godkjenning.

– Når kommunene opplever mangel på kvalifisert helsepersonell på den ene siden, flyktningene selv ivrer etter å etablere seg i arbeidslivet og kommunene utfordres på raskt hjelpe folk ut i arbeid og utdanning på den andre siden. Så er etter spørsmålsstillers syn 9 måneders saksbehandlingstid urimelig lenge, skriver Melby.

Nyhet