Skip to main content
 

Ønsker tiltak for arbeidsinnvandrere og gründere fra tredjeland

24. januar 2022

Vensterpolitikerne Alfred Jens Bjørlo, Ingvild Wetrhus Thorsvik (bildet) og André N. Skjelstad vil gjøre det lettere for gründere, investorer og arbeidstakere fra land utenfor EØS-området å etablere seg og satse i Norge.

I dokument 8 skriver stortingspolitikernes annet:

Bedrifter som finner kompetansemedarbeidere utenfor EØS, opplever at prosessen med å få sine nyansatte til Norge er byråkratisk og tidkrevende. Gründere og investorer møter barrierer som gjør at Norge oppleves som et mindre attraktivt land å etablere seg i. Dagens regelverk krever et underholdskrav for selvstendig næringsdrivende som kommer fra land utenfor EØS.

De foreslår at Stortinget ber regjeringen legge frem

  • et eget visumprogram for gründere og investorer fra land utenom EØS-området, for å gjøre det enklere og mer fleksibelt for disse to gruppene å etablere virksomhet i Norge.
  • et eget visumprogram for forskere for å gi flere yrkesakademikere muligheten til å arbeide i Norge.
  • strategi for å styrke etablerertjenester og vekstmuligheter for virksomheter etablert av internasjonale gründere i Norge.
  • en strategi for å tiltrekke seg flere internasjonale investorer til norske vekstselskaper.
  • forslag til tiltak for å forenkle søknadsprosesser og redusere saksbehandlingstid for arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS.
  • forslag om en rådgivningstjeneste for arbeidsgivere som ønsker å rekruttere kompetansemedarbeidere med etterspurte tekniske, akademiske eller praktiske ferdigheter fra land utenfor EØS.

Les hele representantforslaget (Stortinget, 24.01.22)

 
Nyhet