Skip to main content
 

Øker kravene til arbeidskontrakter

29. september 2023

Rådgiver i Parat, Ståle Botn, er fornøyd med at regjeringen ønsker å styrke rettigheter og krav til arbeidskontrakt, men etterlyser tydeligere krav til arbeidsgivers plikt til å følge opp ansatte med rett på utvidet stilling.

Lørdag 30. september går fristen ut for å komme med innspill til regjeringens forslag om endringer i arbeidsmiljøloven og statsansatteloven.

12-månedersregelen i arbeidsmiljøloven sier at deltidsansatte har rett på en stillingsbrøk tilsvarende faktisk arbeidstid, dersom de jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid siste 12 måneder.

Botn forteller at dette ofte blir en problemstilling i hotell- og restaurantbransjen, og mener arbeidsgiver bør være pålagt å vise arbeidskraftbehovet, gjerne gjennom kontrakt.

Botn får støtte fra hovedtillitsvalgt i Gate Gourmet Gardermoen, Arvydas Dragonas. Han jobber i en bransje hvor mange ansatte har utenlandsk bakgrunn, og ikke har kunnskap om lovverket og egne rettigheter.

— Det er veldig viktig at man følger opp og klargjør krav til innhold i for eksempel arbeidskontrakter. Det sikrer sårbare arbeidstakere, ofte med innvandrerbakgrunn, et tryggere arbeidsliv. Dette er mennesker som ofte kommer fra autoritære arbeidsforhold, hvor de ikke er klar over rettighetene sine når de kommer til Norge, sier Dragonas.

Nyhet