Skip to main content
 

Ny rapport mener nye restriksjoner for bemanningsbransjen kan få stygge økonomiske konsekvenser

18. mars 2021

Partiene på venstresiden mener at bemanningsbransjen står i veien for at folk får faste og trygge ansettelser, og at det er en form for sosial dumping som ødelegger arbeidslivet i Norge. Men en ny rapport fra Menon Economics mener det kan få store konsekvenser for norsk industri, helsevesen og reiselivet om bemanningsbransjen får innstramninger.

Den mest sentrale er verftsindustrien, som ansetter rundt 9.000 nordmenn. Industrien eksporterer for store verdier, og er en spesielt viktig industri langs kysten. I rapporten sier en industrileder følgende:

– Om dette gjennomføres kan vi rett og slett legge ned verftene. Det er ikke mulig å skaffe tilstrekkelig antall faste ansatte til å holde hjulene i gang. Om man skulle gjøre det, så blir de faste kostnadene så store at en vil gå nedenom ved første nedtur i salget, sier Lars Gørvell-Dahll, bransjesjef i Maritim bransjeforening i Norsk Industri.

Innenfor helsesektoren som er en annen rapporten undersøker, er det spesielt kompetansekrav som gjør at bemanningsbransjen blir ofte brukt.

– Tusenvis av ungdommene våre står utenfor arbeidslivet samtidig som arbeidslivet importerer arbeidskraft gjennom innleie. Da er det noe som er riv ruskende galt, sier Aps arbeidspolitiske talsmann Arild Grande.

Les hele saken: Ny rapport om norsk industri: – Om dette skjer, er det bare å legge ned (Nettavisen, 18.03.21)

 
Nyhet