Skip to main content
 

«Norwegian Dream» – en historie om å være arbeidsinnvandrer i Norge, sett fra polsk perspektiv

13. mars 2023

– Dette er den første spillefilmen som forteller om arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa. Den gikk fra å være rundt 7.000 polakker i 2000 til fjorårets 120.000 – inkludert andre generasjon. De er den nye arbeiderklassen, sier Leiv Igor Devold, filmskaperen bak «Norwegian Dream», som har premiere 17. mars.

– Det er utrolig givende, spennende, skummelt og føles samtidig viktig, sier Devold om å kunne lage en film som viser hvordan det er å være en minoritet i en minoritet: Filmens Robert er polsk – og homofil.

Devold har kalt seg «resultatet av en co-produksjon for 40 pluss år siden», og sikter til at han har norsk far og polsk mor. Opplevelsen av å vokse opp mellom to kulturer, sammen med det som har skjedd i Polen de siste årene, førte til slutt til «Norwegian Dream», som har premiere 17. mars.

– Arbeidskonflikten som skildres i filmen er inspirert av en streik som faktisk skjedde på Vestlandet. Jeg ønsker å nyansere bildet av østeuropeerne. Dette er en historie om å være arbeidsinnvandrer i Norge, sett fra polsk perspektiv.

I filmen sier en av de polske arbeiderne «de kaller oss sosial dumping». Arbeidskonflikter og utnyttelse møter Roberts internaliserte fordommer, så vel som fordommene til dem i miljøet rundt ham – de andre polske arbeiderne på fiskebruket.

Nyhet