Skip to main content
 

Kronikk: Sosial dumping på norske veier

15. mars 2021

– Når prisen på transport er for god til å være sann, bør varselklokkene om sosial dumping ringe. Utenlandske sjåfører med ulovlig lav lønn, som tvinges til å bo ukevis i bilen, er de som betaler prisen. Det er på høy tid at myndighetene stopper den sosiale dumpingen på norske veier, skriver Trond Jensrud og Jim Klungnes, hhv generalsekretær og forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet.

– Altfor få offentlige og private bestillere av transport, stiller andre krav enn lavest mulig pris. Dette går utover utenlandske arbeidere og norske arbeidsplasser, skriver kronikkforfatterne.

De foreslår blant annet følgende tiltak:

  • Styrke kontrollmyndighetene, slik at kontrollene kan bli hyppigere og mer effektive.
  • Ved offentlige innkjøp av transporttjenester må det innføres krav om tariffavtale for bedrifter som skal delta i anbudskonkurransene.
  • Innføre en generell påseplikt for oppdragsgiver og profesjonell bestiller til å sikre at transporten utføres i henhold til regelverket, og at transporten ikke gjøres ved sosial dumping.
  • Forbud mot å kjøpe transport fra selskaper som har utestående gebyrer til myndighetene, eller der Arbeidstilsynet har vedtatt at driften må stanses på grunn av arbeidsforholdene.

Les hele kronikken: Sosial dumping på norske veier (NRK Ytring, 15.03.21)

 
Nyhet