Skip to main content
 

Kronikk: – Arbeidere fra tredjeland ikke har rett til dagpenger ved en permittering

27. oktober 2021

– Vi er bekymret for hvor høyt gass- og strømprisen skal gå. Vi er så bekymret at vi vurderer sterkt å ikke ha vinterproduksjon, skriver Edle Skavland, daglig leder, Skavland Gartneri As.

Men hennes ansatte fra Filippinene har ikke rett til dagpenger ved en permittering, og Skavland føler seg derfor tvunget til å fortsette produksjonen.

Utdrag fra kronikken:

– Vi er heldige og har faste arbeidsfolk fra Ukraina og Filippinene. Vi har også ansatte fra Polen og Romania, og nordmenn. I løpet av et år har vi 50–60 sesongarbeidere.

– Jeg har kontaktet advokat, og min kontakt på NAV, og har lært at arbeidere i Norge fra 3. land ikke har rett til dagpenger ved en permittering. Ja, dere leste riktig, de er i Norge, de jobber og produserer norsk trygg mat, betaler skatt og trygdeavgift, men Norge har ingen tilfredsstillende ordning til dem ved en eventuell permittering.

– Jeg er mildt sagt veldig flau på mitt lands vegne når jeg ser mine arbeidere i øynene og forteller at de ikke har noen rettigheter ved en permittering. Og jeg er midt sagt frustrert og forbannet. Jeg som arbeidsgiver har ansvar for mine arbeidere, og dette ansvaret tar jeg seriøst. Og jeg føler meg tvunget til å fortsette produksjonen, selv om jeg vet at jeg mest sannsynligvis får mørkerøde tall for dette årets vinterproduksjon.

Les hele kronikken: Uforutsigbare og høye priser på strøm og gass struper oss (Nationen, 27.10.21)

 
Nyhet