Skip to main content
 

– Karantenepliktige polakker trues til å gå på jobb

13. februar 2021

Norske arbeidsgivere truer utenlandske arbeidere med oppsigelse og trekk i lønn hvis de følger smittevernreglene, ifølge Frelsesarméens migrasjonssenter. Polakker topper FHIs statistikk over koronasmitte blant utenlandsfødte. Nå føler de seg mistenkeliggjort og uglesett. Helsedirektoratet ser med bekymring på meldingene fra det polske miljøet i Norge.

– Denne typen stigmatisering kan bidra til at folk lar være å teste seg, lar være å sykmelde seg og lar være å fortelle om nærkontaktene sine. Men hovedårsaken til smitte blant polakker er ikke at de ikke følger rådene våre, sier  Øyvind Giæver, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Aleksandra Czech, faglig leder for Frelsesarméens migrasjonssenter i Oslo har de siste månedene mottatt minst 40 meldinger om at utenlandske arbeidere blir presset og truet til å gå på jobb, selv om de skulle vært i karantene.

– Arbeidsgiverne truer med oppsigelse eller de truer med at de ikke kommer til å betale lønn for karanteneperioden, forteller hun til TV 2.

Hun etterlyser nå hyppigere kontroller fra Arbeidstilsynet for å sjekke at også arbeidsgiverne overholder sitt ansvar.

– Det vi ofte hører er at arbeidstakere som har brutt karantenen er de som blir straffet. Da frykter de også å bli utvist fra landet.

Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforbund mener det er arbeidsgiverne som må straffeforfølges.

Les hele saken: – Karantenepliktige trues til å gå på jobb (TV2, 13.02.21)

Se også saken: – Frykt for positiv prøve kan føre til at de unngår å teste seg.  Caritas frykter at «rettighetsløse» arbeidsinnvandrerne presses til å bryte koronareglene. Arbeidstilsynet er bekymret. (TV2, 13.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet

Mer om tema