Skip to main content
 

Jobber for bedre arbeidsvilkår i luftfartsbransjen

14. januar 2024

I Stortinget har det nylig vært høringsfrist for et representantforslag om bedre arbeidsvilkår i luftfartsbransjen. Pilotforbundets leder Carl Gilbert Rego, forteller at forbundet stadig ser at nye metoder blir brukt for å presse de ansatte.

Det er SVs stortingsrepresentanter Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Kirsti Bergstø som har fremmet forslaget.

På europeisk nivå argumenteres det med at sosiale rettigheter er et nasjonalt anliggende, samtidig som det i nasjonale debatter ofte henvises til det europeiske regelverket. Resultatet er manglende ansvar for anstendige reguleringer av ansattes arbeidsforhold, skriver forslagstillerne.

I et møte hos European Transport Federation (ETF), møtte Rego kabinansatte i et østeuropeisk flyselskap som ble presset til å jobbe en 7-1-ordning, altså syv dager jobb, én dag fri, og syv dager jobb igjen. I et annet østeuropeisk flyselskap tjener de ansatte 5 euro i timen, og de som klager overføres til kundeservice og telefontjeneste.

– Det er viktig at vi gjør alt vi kan for å sikre like konkurransevilkår for alle som tilbyr luftfartstjenester i det norske markedet, mener Rego.

Pilotforbundet, Parat og dets medlemmer innen luftfarten har i en årrekke arbeidet for at Stortinget skal utnytte de mulighetene som eksisterer for å sikre like konkurransevilkår. Eksempelvis krever Frankrike at flyselskap som opererer i Frankrike følger franske reguleringer, blant annet når det gjelder arbeidsliv.

Rego mener videre at det er viktig at Luftfartstilsynet får mulighet til å føre tilsyn hos flernasjonale luftfartsselskap som opererer i Norge.

Nyhet