Skip to main content
 

Heisfirma signerte tariffavtale, men fagforeningsleder mener de fortsatt kan drive med sosial dumping

23. april 2024

Firmaet Heisplan mener det de har gjort er et «pionerarbeid» for organisert arbeidsliv. Makan til vås, sier fagforeningsleder. Det er ikke første gang Heismontørenes Fagforening (HMF) og Heisplan er uenige om framstillingen.

Heisplan har siden 2022 avvist alle henstillinger om å tilslutte seg Heisoverenskomsten mellom LO og NHO, ifølge Heismontørenes Fagforening (HMF). 90 prosent av heisfirmaene i Norge benytter seg av den landsomfattende tariffavtalen som er tilknyttet dem.

For noen dager siden la Heisplan ut en nyhet om at bedriften nå har signert hovedavtalen mellom Virke og NITO, som den første heisbedriften i Norge.

– Det Heisplan ikke forteller i sin pressemelding er at dette kun er en tariffavtale som gjelder for funksjonærene i NITO og at de i stedet har en husavtale for arbeiderne sine, hevder leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen.

I Heisplan er vanlig lønn for de ansatte tilnærmet lik lønna i Heisoverenkomsten. Den andre avlønningsmetoden som gjelder de utenlandske arbeiderne, som er i klart flertall, er lavere, ifølge Hansen.

– Da bedriften avviste kravet vårt tilbake i 2022 hevdet de at tariffavtalen ble for dyr, i og med at de måtte lønne sine utenlandske arbeidere med like høy lønn som norske, forteller han.

Gunnar Brattli, adm.dir i Heisplan, skriver i en e-post til Nettverk at han ikke kjenner seg igjen i anklagene fra HMF. Han mener Heisoverenskomsten ikke er optimal for spesielt de ansatte i Heisplan som ikke bor i Norge.

Han forteller også at NITO har gått god for de to ulike lønnsmodellene, og at de ansatte fritt kan velge hvilken lønnsmodell de vil være i. Det gjør anklager om sosial dumping fullstendig meningsløse, mener Brattli.

Nyhet