Skip to main content
 

Har aldri kontrollert lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører – kan likevel slippe straff

21. desember 2020

I sammenheng med et tilsyn av informasjons- og påseplikten tidligere i år kom det frem at speditøren Interfjord Norway AS aldri har kontrollert lønns- og arbeidsvilkår hos sine underleverandører. Dette til tross for at plikten har vært lovpålagt i flere år. Likevel har Arbeidstilsynet lukket tilsynet uten en eneste reaksjon.

Arbeidstilsynet krevde utlevert dokumentasjon som blant annet viser hvordan bedriften gjennomfører kontroll av lønns- og arbeidsvilkår, i tråd med allmenngjøringsloven og forskrift om informasjons- og påseplikt.

Regelverket innebærer at transportkjøpere og bestillere ikke bare skal opplyse om hvilke lønns- og arbeidsvilkår som skal følges. En må også aktivt innhente dokumentasjon som viser at dette er tilfelle. I et brev til Arbeidstilsynet skriver Interfjord Norway AS:

«Pr. dags dato har Interfjord Norway AS ikke utført noen form for kontroll av selve lønns og arbeidsvilkår etter utført oppdrag».

– Skoleeksempel på useriøs adferd, sier NLF-direktør Geir A. Mo.

Brudd på lovverket kan straffes med overtredelsesgebyr i størrelsesorden opptil 1,5 millioner kroner, men ifølge Arbeidstilsynet har dette aldri blitt brukt mot en transportkjøper.

Mo forventer at Arbeidstilsynet revurderer saken og ilegger bedriften en form for reaksjon som står i forhold til lovbruddet.

Les hele saken: Innrømmer at de aldri har fulgt lovverket – kan likevel slippe straff (Lastebil.no, 21.12.20)

 
Nyhet