Skip to main content
 

EU-kommisjonen behandler forslag om EU-minstelønn den 28. oktober

26. oktober 2020

Den opprinnelige planen har hele tiden vært at EU-kommisjonen skulle legge fram et forslag til en ny EU-lov om minstelønn den 28. oktober. For to uker siden meldte Svenska Dagbladet at lovforslaget var utsatt til desember. I den siste arbeidsplanen fra kommisjonen er forslaget om «rettferdig minstelønn for arbeidere i EU» imidlertid tatt inn igjen på programmet.

Forslaget kommer i form av et direktiv – altså en EU-lov – og ikke i form av en ikke-bindende anbefaling til EU-landene. Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

EUs arbeidskommissær Nicolas Schmit sier at den nordiske modellen er den beste modellen og at EU-kommisjonen ikke ønsker å ødelegge den. Det skal være et unntak i direktivet slik at de landene som har en velfungerende modell der lønn fastsettes gjennom kollektive forhandlinger, ikke skal bli tvunget til å lovfeste noen minstelønn.

Nordisk fagbevegelse er kritisk, og viser til Laval-saken fra 2007 der svensk fagbevegelse tapte i EU-domstolen i en sak som dreide seg om kamp mot sosial dumping.

Les hele saken: Nå kommer EU-loven om minstelønn (FriFagbevegelse, 26.10.20)

 
Nyhet