Skip to main content
 

Den nye regjeringen vil avvikle au pair-ordningen etter avsløringer om misbruk

31. oktober 2021

 – Vi mener ordningen er overmoden for avvikling. Selv om noen bruker au pair-ordningen reelt sett som kulturutveksling i dag, må vi nok være så ærlige å si at for mange er hovedmotivasjon billig hushjelp,  sier Astrid Bergmål (Ap), statssekretær for justis- og beredskapsministeren.

Det har stormet rundt au pair-ordningen. LO og Fellesforbundet har tidligere beskrevet den som moderne slaveri. Ordningen som skal fungere som en kulturutveksling, men har av flere blitt misbrukt som en ordning for å skaffe seg billig hushjelp.

Au pair-senteret, som ligger under kirkens nødhjelpsorganisasjon Caritas, er i kontakt med flere au pairer som blir dårlig behandlet eller utnyttet av sine vertsfamilie.

I en rapport under politiet opplyser senteret at de mottok 1890 henvendelser i 2020. Det er en økning på over 700 tilfeller sammenlignet med 2019. Samtidig erfarer Caritas at de fleste au pairer opplever ordningen som god.

Alenemamma Anna P. Sætereie mener at au pair-ordningen heller burde vært styrket.

Natalia Ravn-Christensen fra byrået Energy Au Pair mener at ordningen internasjonalt har bidratt til å løfte hundretusener ut av fattigdom, og bidratt til å utjevne sosiale forskjeller idet samtlige vender mer ressurssterke tilbake til hjemlandet.

Les hele saken: Au pair-ordningen skal avvikles: – Var redningen for min situasjon (E24, 31.10.21)

 
Nyhet