Skip to main content
 

Danmark: Advarer mot ny beløpsgrense: Tusenvis av fagarbeidere er utsatt for lønnspress

04. april 2023

Den danske regjeringen har senket beløpsgrensen for arbeidsinnvandrere fra tredjeland. Myndighetene lar utlendinger få danske jobber til ekstra lav lønn, og dette kan presse lønningene blant danske fagarbeidere ned med tusenvis av kroner, advarer flere fagforeninger.

– Det er helt ut av det blå, sier Søren Heisel, forbundssekretær i fagforningen 3F, som har over 260 000 medlemmer.

– Det er dypt problematisk, sier Nanna Højlund, nestleder i FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation, som har 1,3 millioner medlmenner. 

jens arnholtz– Den senkede beløpsgrensen vil automatisk lokke flere danske arbeidsgivere til å ansette utlendinger i danske jobber, mener Jens Arnholtz fra FAOS ved Københavns Universitet, som forsker på utenlandsk arbeidskraft.

– Det betyr også at det plutselig er noen nye danske lønnsgrupper som er utsatt for økt konkurranse, sier han.

Jens Arnholtz spår at det særlig vil være yrker som sjåfører og kokker som kan risikere å måtte kjempe om jobbene med billigere arbeidskraft fra utlandet. Derfor er han også overrasket over at myndighetene ikke mer aktivt prøver å beskytte de danske lønnsmottakerne.

– Det er en politisk sak, men staten kunne lett kreve av arbeidsgivere at dersom de har mangel på arbeidskraft, så må de også betale minst gjennomsnittslønnen for å få den hit, sier Jens Arnholtz.

Fakta

Beløpsordningen er et av de enkleste alternativene en person fra et land utenfor EU har for å få oppholds- og arbeidstillatelse i Danmark.

Det eneste kravet er en kontrakt for en jobb med en lønn på minst DKK 465 000 per år eller minst DKK 38 750 per måned.

Men fra 1. april 2023 vil SVM-regjeringen senke beløpsordningen, slik at tredjelandsborgere i fremtiden kun må tjene 375.000 DKK i året eller minst 31.250 DKK i måneden for å få oppholdstillatelse i Danmark.

Det ble vedtatt av et bredt flertall i det danske parlamentet i slutten av mars.

Med den nye loven senkes beløpet betraktelig og når et nivå der også fagarbeidere som snekker, kokk, anleggsgartner og sjåfør kan bli utsatt for konkurranse fra arbeidskraft utenfra.

Nyhet