Skip to main content
 

Artikkel: – Storbritannia som Europas Qatar

21. oktober 2021

– Den britiske regjeringen ønsker fremmedarbeidere «on demand», ikke ulikt måten myndighetene i Qatar forholder seg til utlendinger på arbeidsmarkedet, skriver Fredrik Mellom, generalsekretær i Europabevegelsen.

Utdrag fra artikkelen:

Storbritannia mangler hundre tusen trailersjåfører. Boris Johnson har latt seg presse til å utstede fem tusen midlertidige visum og arbeidstillatelser. Det er visstnok tre hundre som har søkt.Det er ganske enkelt ikke så mange trailersjåfører i Europa som er entusiastisk begeistret for brexit. Enda mindre er begeistringen for de holdningene som utløste brexit.

Fremmedarbeiderne kommer ikke tilbake. I alle fall ikke fra EU/EØS-området. Akkurat det virker det som om den britiske regjeringen har forstått.

Derfor er det nå også satt opp et rekrutteringskontor i Egypt. Den britiske regjeringen ønsker fremmedarbeidere «on demand». Folk som kan tas inn i landet for å arbeide i de sektorene og til den tid myndighetene ser seg tjent med, for deretter å sendes ut igjen. Dette er jo ikke helt ulikt måten myndighetene i Qatar forholder seg til utlendinger på arbeidsmarkedet.

Hvis du er en ordinær lønnsmottaker, er Storbritannia nå utenfor rekkevidde av prinsippet om fri bevegelse for menneskene i Europa.

Det er imidlertid gjort unntak for lønnsadelen i arbeidslivet. Hvis du er ingeniør, lege, professor i statsvitenskap eller lignende.

Det er ganske utrolig hvor mange det er som ikke klarer å få øye på klasseperspektivet i akkurat dette.

Les hele artikkelen: – Storbritannia som Europas Qatar (Agenda Magasin, 21.10.21)

 
Nyhet