Skip to main content
 

Artikkel: – Mer systematisk bruk av det norske handlingsrommet kan gi oss større innflytelse i europeisk samarbeid

30. januar 2023

– Norge er et lite land som er tett integrert i både europeisk og internasjonalt samarbeid. Dette er fordi det tjener våre verdier og interesser godt, og gir oss innflytelse langt utover det vi ville hatt på egen hånd. Altingets spaltist Siri Sletner går i dybden på begrepene «selvråderett» og «handlingsrom».

Utdrag fra artikkelen:

Vårt samarbeid med andre land er basert på nasjonale beslutninger om å begrense vår tradisjonelle selvråderett, fordi det tjener våre interesser. Samtidig forsøker vi å bruke de muligheter (det handlingsrom) som finnes i de samarbeidsstrukturene vi deltar i, til å fremme og ivareta norske interesser.

Har vi lykkes?

I en rapport fra Difi 2016 om forvaltningens arbeid med å påvirke EU i EØS-saker, konkluderes det med at «Norge bruker muligheten til å påvirke EU på en god og mer systematisk, samordnet og profesjonell måte» enn tidligere, og at Norge nyttiggjør seg de muligheter som finnes for påvirkning av regelverk i EU-systemet.

Den klart største del av lovgivningen i EU er uproblematisk for Norge.

Fraværet av konflikter mellom EU og Norge i de fleste saker gjenspeiler vårt betydelige interesse- og verdifellesskap.

I den grad det skorter på gjennomføring av europapolitikken, er dette ofte en kombinasjon av manglende politisk interesse som forplanter seg ned til embetsverket og manglende forståelse av prosessene. Med mer systematisk arbeid på disse områder, kan vi også oppnå større innflytelse i europeisk samarbeid. Det vil være mye mer verdifullt enn tradisjonell selvråderett.

Nyhet