koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Karanteneregler skaper vansker for verftsindustrien


Norsk verftsindustri er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Næringen etterlyser strakstiltak som gjør det enklere å flytte arbeidskraft regionalt og over landegrenser.

(Metalsupply.no, 20.03.20)

Gartnerhallen ønskjer kompensasjonsordning for auka kostnader


Koronasituasjonen fører til at fleire utanlandske arbeidarar slit med å kome seg til Noreg. Derfor kan mange av dei 1165 frukt- og grøntproduserande eigarane av Gartnerhallen måtte bruke norsk arbeidskraft.– Vi er i dialog med styresmaktene for å sikre kompensasjon for ekstra kostnader for produsentane, både for auka lønningar og ekstra kostnader knytte til karantene, seier administrerande direktør Elisabeth Morthen.

Midsundingen, 20.03.20

Landbruket må satse på norske sesongarbeidere


Koronasituasjonen har satt norsk matproduksjon og den norske bonden skikkelig på dagsorden, det samme kan sies om avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft. Minstelønning i bransjen er 123,15 kroner timen. Er det mulig å rekruttere norsk arbeidskraft med et slikt lønnsnivå?

(Matindustrien, 19.03.20)

Koronakrisen: Nå kan Norge miste mange gode hjelpere – for godt


Siden 2004 har arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa bidratt sterkt til å holde Norge i gang. Hva skjer når både de og deres arbeidskraft nå settes i «karantene»? Og vil arbeidsinnvandrerne rammes hardest økonomisk? – Situasjonen nå er helt spesiell. Mange arbeidsinnvandrere mister over natta jobben. Og de som pendler mellom Norge og hjemlandet, blir enten satt i karantene med en gang de ankommer eller må returnere, forteller Fafo-forsker Anne Mette Ødegård. Hun leder Fafo Østforum som har fulgt arbeidsinnvandring i Norge tett helt siden 2004.

(Fafo / forskning.no, 19.03.20)

Mangel på utenlandske sesongarbeidere – bønder må basere seg mer på norsk arbeidskraft


I en tid der en rekke arbeidstakere opplever å bli permitterte, står jordbruket i en situasjon der mangelen på arbeidskraft vil bli stor. Situasjonen med koronaviruset, økte grensekontroller, stengte flyplasser og havner, samt strenge karanteneregler i mange land, gjør at det per nå er krevende å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft. – Vi må finne gode løsninger der vi kan bruke folk som nå står uten arbeid for å dekke behov for arbeidskraft i landbruket, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (Krf).

(Landbruks- og matdepartementet, 19.03.20)

Sjømatanalytikar trur kronefallet kan føre til at utlendingar ikkje vil jobbe i Noreg


Sjømatanalytikar Finn-Arne Egeness i Nordea trur at fallet for den norske krona kan få enorme følgjer for den norske fiskeindustrien. – For fiskeflåten var dette ei redningsbøye, men for norsk fiskeindustri kan eit slikt kursfall på lengre sikt medføre at det ikkje lenger lønner seg for polakkar og arbeidarar frå baltiske land å reise til Noreg for å jobbe, seier han til Fiskeribladet.

(Fiskeribladet / NPK, 19.03.20)

Skriftlig høring om norsk anleggsbransje i Stortinget. Høringsfrist: 26. mars


Den muntlige høringen i Stortinget om norsk anleggsbransje ble avlyst på grunn av koronaviruset. Nå blir høringen gjennomført skriftlig i stedet.

(bygg.no, 18.03.20)

Korona-utbruddet: – Viktig at utenlandske arbeidere og spesialister ikke blir stående fast på grensa


– For å sikre at vi unngår utfordringer i produksjonen og fremføringen av mat er næringen avhengig av arbeidstakere med bosted utenfor Norge, skriver orgasnissjonene NHO Mat og Drikke, Sjømat Norge, DLF, Virke, NHO Service og Handel i et brev til justisminister Monica Mæland.

(Sjømat Norge, 18.03.20)

Verft sliter med å få inn utenlandske arbeidere


En rekke norske verft har utenlandske arbeidere på rotasjonsarbeidere. Fordi disse nå må i koronakarantene når de ankommer Norge, får verftet problemer.

(NTB / rbnett.no, 18.03.20)

Koronovirus: Oppretter arbeidsgruppe om utenlandske arbeidstakere i landbruket


For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere. Næringa har satt ned en arbeidsgruppe som jobber med dette, som koordineres av Norges Bondelag.

(Bondelaget, 18.03.20)

Dekkskift-sesongen nærmer seg, men bransjen mangler arbeidskraft


– Flere hundre, om ikke tusen av våre faste sesongarbeidere som bistår oss i høysesong for hjulskift er nå forhindret i å komme grunnet stengte grenser og karanteneregler. Dekkimportørenes forening og Forhandlerforeningen Dekk & Felg oppfordrer nå Statens vegvesen og Vegdirektoratet til å utsette fristene for dekkskifte.

(TV2, 18.03.20)

Koronakrisa: Bussjåførene holder hjulene i gang, og er unntatt karantenebestemmelsene


FriFagbevegelse har intervjuet Øyvind Selnes – en av mange bussjåfører som trosser korona-faren. Bussjåfører som føler seg friske er unntatt karantenebestemmelsene som sier at man må holde seg hjemme i to uker etter å ha vært i utlandet.

(FriFagbevegelse, 18.03.20)

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie