Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene.

Fafo Østforum seminar 11. oktober: Arbeidsinnvandring fra tredjeland – er det behov for en ny politikk?


Hvordan kan Norge bli et mer attraktivt land for sårt tiltrengt arbeidskraft? På dette seminaret lanserer vi en ny Fafo-rapport om arbeidsinnvandring fra tredjeland. Vi får kommentarer fra blant andre UDI-direktør Frode Forfang og statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Fafo Østforum, 28.09.22

Transport: – 10 år med nordisk samarbeid har gitt betydelige resultater


– 10 år med sterkt nordisk samarbeid på transportområdet har gitt betydelige resultater for transportørene. Med EUs veipakke har vi et sett med regler som sikrer ordnede forhold i bransjen, slik at vi kan få slutt på sosial dumping og sikre lik og rettferdig konkurranse i det europeiske godstransportmarkedet, sier Erik, Østergaard, leder Nordic Logistics Association (NLA).

Lastebil.no, 28.09.22

Stortinget og EØS-avtalen


Den 16. oktober 2022 er det 30 år siden Stortinget godkjente EØS-avtalen. I den anledning har stortingsbiblioteket oppdatert faktaarket Stortinget og EØS-avtalen.

Stortingets EU/EØS-nytt, 28.09.22

Helse Nord: Fast ansatte spesialistsykepleiere rekrutteres av vikarbyråer


– De rekrutterer der vi er mest sårbare, sier fagdirektøren i Helse Nord. Fast ansatte fortviler, noen har ekstrajobb for vikarbyråer.

Sykepleien, 28.09.22

Arbeidsinnvandrere kan få skattesmell på grunn av pendlerbolig


Langt flere enn toppolitikerne står i fare for å få en skattesmell på grunn av pendlerbolig, dersom Skatteetaten vinner fram med sitt syn på skattereglene. Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

FriFagbevegelse, 28.09.22

Regjeringen trapper opp kampen mot sosial dumping: Her er det som skal skje i høst


Med arbeidsminister Marte Mjøs Persen i spissen, skal regjeringen stikke flere kjepper i hjulene for det useriøse arbeidslivet.

FriFagbevegelse, 27.09.22

Innlegg: – Forslaget om innstramminger i innleiereglene retter "baker for smed"


– Uroen rundt forslagene om endringer i innleiereglene fortsetter. Nylig har både NESO og Rørentreprenørene Norge uttrykt stor bekymring, skriver Frank Ivar Andersen, leder for næringspolitikk og arbeidsliv i Bygghåndverk Norge. I dette innlegget redegjør han for bekymringene på vegne av bygghåndverksbedriftene.

bygg.no, 27.09.22

Nytt faktaflak fra Østforum: Språkvansker blant arbeidsinnvandrere


Betydningen av norskkompetanse hos utenlandske arbeidstakere har økt i takt med arbeidsinnvandringen og et stadig mer internasjonalisert arbeidsliv.
 
I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om manglende norskkunnskaper blant arbeidsinnvandrere, hva det skyldes, hva det medfører og hva som er igangsatt for å forbedre dagens integrerings- og kompetansepolitikk for voksne innvandrere.

Fafo Østforum, 26.09.22

– Å få overtredelsesgebyr er ikke det samme som å være kriminell


– Mímir Kristjánsson (Rødt) sier til NRK 12. september at han ikke forstår at kriminelle firmaer skal skånes. Vi er enige med Kristjánsson i at kriminelle ikke skal skånes, men en liste over virksomheter som har fått overtredelsesgebyr er ikke en liste over kriminelle, sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet, 26.09.22

Danmarksdemokratene vil også sende minstelønn til EU-domstolen


Minstelønnsdirektivet er «et direkte frontalangrep mot den danske modellen», sier Danmarksdemokratenes folketingsmedlem Dennis Flydtkjær.

A4 Arbejdsliv.dk, 26.09.22

Vil fjerne beløpsordning: Dansk fagforeningsleder åpner for mer utenlandsk arbeidskraft


Danmarks største fagforening vil bidra til at det blir lettere for danske bedrifter å ansette utenlandsk arbeidskraft. 3F-leder Henning Overgaard vil avvikle den omstridte beløpsordningen dersom utenlandske arbeidstakere er sikret tarifflønn i stedet. Nei takk, sier arbeidsgiverforeningene.

Fagbladet 3F, 23.09.22

A-krim: Politiet mangler trening i saker om lønnstyveri, mener advokat


En ny lov gjør det tydeligere at manglende utbetaling av lønn er straffbart. Nå må politiet ta disse sakene mer på alvor, sier advokat Gunhild Vehusheia.

FriFagbevegelse, 23.09.22

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie