Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Debatt: EØS-avtalen fører til sosial dumping og økt arbeidslivskriminalitet

(Fafo Østforum / GD, 15.05.19)

Det er ikke tilfeldig at uroen omkring EØS-avtalen i fagbevegelsen møtes med det eneste argumentet EØS-tilhengere klarer å mønstre: – Vi trenger EØS-avtalen for å få solgt varene våre på EU-markedet. Dette er så villedende som det kan få blitt, mener rådgiver i SVs stortingsgruppe, Dag Seierstad.

Østforum markerer 15 år på Fafokonferansen

(Fafo Østforum, 14.05.19)

Grenser viskes ut og samhandling på tvers av land er regelen snarere enn unntaket. Vil vår velfungerende, tillitsbaserte samfunnsmodell slå sprekker, eller er den allerede i ferd med å forvitre? Årets Fafokonferanse markerer også at det er 15 år siden EUs østutvidelse og etableringen av Fafo Østforum. Program

København kommune tar i bruk norsk HMS-register

(Bygg.no, 14.05.19)

København kommune tar i bruk norske HMSREG for å sikre bedre kontroll på byggeplassen. – Vi ser en trend i Skandinavia der det er fokus på å skape en mer seriøs byggebransje og øke samarbeidet for å unngå sosial dumping og arbeidslivkriminalitet, sier løsningsansvarlig for HMSREG, Arne Myskja. Systemet brukes av blant annet Oslo kommune, Skanska, Veidekke og AF Gruppen.

Sarpsborg kommune vil bekjempe arbeidslivskriminalitet

(Sarpsborg kommune, 14.05.19)

Arbeidslivskriminalitet og sosial dumping er et økende samfunnsproblem. Dette tar Sarpsborg kommune på alvor, og har derfor inngått samarbeidsavtale mellom område økonomi og innkjøp ved virksomhet økonomi, og kemneren i Sarpsborg.

Innlegg: Flere fagarbeiderne finnes, men vi vet ikke hvem de er

(bygg.no, 14.05.19)

Bygge- og anleggsbransjen har to muligheter til å løse mangelen på fagarbeidere. Den langsiktige er å øke utdanningskapasiteten og rekrutteringen til yrkesfag. Den andre er å kunne dokumentere kompetansen til utenlandske fagarbeidere, skriver Sissel Leire, styreleder i Bygg21.

Ble tilbudt russisk lønn ved den norske ambassaden: – De er ute etter unge søkere som er desperate etter arbeidserfaring

(FriFagbevegelse, 13.04.19)

Sigrid Otterlei synes det er feil at norske ambassader i utlandet får lov til å utnytte unge arbeidstakere ved å kalle dem lokalt ansatte og dermed betale dem betydelig under norsk lønnsnivå.

Arbeidsinnvandringen øker igjen

(SSB, 13.05.19)

36 900 ikke-nordiske statsborgere innvandret til Norge i 2018 – en nedgang på 5 700 fra året før. Arbeidsinnvandringen økte derimot for første gang siden 2011. Polakkene utgjør, i likhet med tidligere år, den største gruppen arbeidsinnvandrere.

 

Uttalelse: Kamp for anstendig og seriøst arbeidsliv!

(Norsk arbeidsmandforbund, 12.05.19)

Kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er en av de viktigste faglige og politiske utfordringene for Norsk Arbeidsmandsforbund, heter det i forbundets uttalelse fra landsmøtet. 

Kraftig auke i mangelen på arbeidskraft

(NRK Hordaland, 11.05.19)

Det manglar 60.000 årsverk i norsk arbeidsliv, over tretti prosent fleire enn i fjor. Mange av dei som kom til Noreg for å finna arbeid, særleg i bygg- og anleggsbransjen, har dratt tilbake. I tillegg er innvandringa lågare, forklarar Knut Steinar Eitungjerde, direktør for Nav Vestland si samfunnsavdeling.

Vogntog stanset i Romsdalen - anmeldes for ulovlig kabotasje

(Rbnett.no, 10.05.19)

Vegvesenet stoppet russisk sjåfør i litauisk vogntog - sjåføren anmeldes for ulovlig transportvirksomhet.

EØS-debatten: Erna varsler at 300 milliarder er i fare

(VG, 10.05.19)

Statsminister Erna Solberg sier eksport for 300 milliarder kroner er står på spill hvis Ap presses fra venstresiden og LO, slik at EØS-avtalen settes i fare.

2254 kjøretøy i storkontroll på E6 ved Kolomoen - åtte biler avskiltet

(Ringsaker blad, 10.05.19)

75 utenlandske statsborgere ble kontrollert. Her ble en pågrepet for arbeidskriminalitet. Det var 30 kontrollsedler og mangellapper på kjøretøy. Statens vegvesen, Politiet, Arbeidstilsynet og Toll samarbeidet om denne kontrollen.