Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Vi har også laget en egen temaside for saker om koronakrisen og arbeidsinnvandring.

Danmark: 22 utlendinger tatt med falske arbeidskontrakter

22 østeuropeiske menn og kvinner er arrestert for å ha forsøkt å komme inn i Danmark med falske arbeidskontrakter. De fengslede kommer fra Ukraina, Bulgaria og Polen. På grunn av koronakrisen kan de reisende kun få lovlig adgang til dansk jord hvis de har en gyldig arbeidskontrakt eller kan fremlegge bevis på flere overnattinger.

A4 Arbejdsliv.dk, 21.07.20

Ønsker Arbeidstilsynets innleie-aksjon velkommen

Arbeidstilsynet har sett seg ut Oslos bygg- og anleggsbransje som første tilsynsområde for deres nye innleiemandat. – Det handler om få snudd en negativ trend som har etablert seg i byggebransjen. Når vi snakker med bedrifter og informerer om at innleiereglementet er strammet inn, er det påfallende mange som verken kjenner til eller forholder seg til regelverket, forteller Joachim Espe, leder for Rørleggernes fagforening avdeling 605 i Oslo.

FriFagbevegelse, 03.07.20

240 utenlandske arbeidstakere fikk ikke lønn – nå begjærer Kleven verft konkurs

Ulsteinvik-verftet utbetalte ikke lønn og feriepenger til tida. Det kroatiske storkonsernet DIV Group, som kjøpte verftet av Hurtigruten i januar, søker nå om konkurs for verftet og dets to datterselskap. Totalt 400 ansatte er rammet, hvorav rundt 240 skal være utenlandske arbeidstakere, organisert i det ene datterselskapet.

DN.no, 03.07.20

Flertall i Ålesund for «Oslo-modellen»

– Ved å innføre Oslomodellen i Ålesund viser vi at vi tar lønns- og arbeidsvilkår på alvor. Vi viser at vi er aktive i kampen mot useriøsitet i arbeidslivet og leverandørbransjen. Et trygt arbeidsliv kommer ikke av seg selv. Vi må være aktive i kampen mot sosial dumping, skriver lokalpolitiker Anders Lindbeck (SV) i et leserinnlegg.

Sunnmørsposten, 01.07.20

Vestfold og Telemark stiller landets strengeste krav til offentlige byggere

Det nye storfylket har innført en rekke seriøsitetskrav for å hindre at useriøse og kriminelle får tilgang til fylkeskommunale byggeplasser.

FriFagbevegelse, 01.07.20

240 utenlandske Kleven-arbeidere har ikke fått lønn eller feriepenger

De polske og rumenske arbeidstakerne ved Kleven verft i Ulsteinvik skulle ha fått utbetalt lønn og feriepenger sist torsdag, men pengene er ennå ikke kommet på konto. Arbeidsgiverne har fått krav mot seg om å utbetale pengene innen ei uke.
Metal Supply, 01.07.20

Justeringer av ordningene for au pairer og familieinnvandring trer i kraft

Fra 1. juli 2020 kan vertsfamilier som utnytter en au pair, bli varig utestengt fra au pair-ordningen og søkere og referansepersoner i familieinnvandringssaker kan pålegges å avlegge DNA-test.

Regjeringen.no, 30.06.20

Debatt: Skeptisk til at krav mot utenlandske sjåfører er nok

Profittjag, kapasitet og sammenfiltrede firma- og ansettelsesforhold: – Vi må nok innse at utenlandske sjåfører og konkurranse over landegrensene er noe man må leve med på veiene, skriver deltid-yrkessjåfør i en kronikk. Han mener bedre vintervedlikehold og veistandard er viktigste grep mot ulykker med vogntog på vei.

Nordnorsk debatt, 30.06.20

Byggebransjen i Oslo først innleie-mål for Arbeidstilsynet

Det er endringer i arbeidsmiljøloven og statsansattloven som ligger til grunn for at Arbeidstilsynet fra 1. juli får utvidet tilsynsmyndighet. De første virksomhetene som vil få tilsyn, ligger an til å bli bygg- og anleggsvirksomheter i Oslo og omegn, siden det her tidligere er rapportert om høy andel innleie.

Arbeidstilsynet.no, 30.06.20

NHO oppdaterer akrim-veiledningen

Vi står både midt i en koronakrise, og foran sommermåneder med lite tilsyn, som gjør at behovet for veiledning øker, påpeker arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO: – Denne type krise kan gjøre oss ekstra utsatt, både ved at du har kriminelle aktører som kan spekulere i støtteordningene som finnes. Dessuten er det også slik at når vi mennesker er i pressede situasjoner, så kan vi bli fristet til å gjøre ting vi ellers ikke ville gjort, sier hun.

FriFagbevegelse, 30.06.20

Ap mener EU-dom støtter skjerpede anbudskrav

Arbeiderpartiet mener en nylig dom i EU-domstolen gir juridisk ryggdekning for at man i offentlige anbud kan avvise underleverandører ved påvisning av brudd på ulike sosiale, miljø- og arbeidsmessige standarder. – Nå kan ikke lenger rådmennene stoppe folkevalgte som ønsker å bidra til seriøse arbeidsforhold med begrunnelse i at det vil bli stoppet av domstolene, sier storingsrepresentant Arild Grande. Lovforslaget vil behandles først i høst.

FriFagbevegelse, 29.06.20

Ny undersøkelse: Polske arbeidstakere preges av pengeknipe

Fellesforbundet har foretatt en oppdatert undersøkelse av polske medlemmers situasjon, presentert i et eget notat: – Hovedbildet er bedring. Samtidig er det stor forskjell på gruppene. Bygningsarbeiderne ble stort sett i landet, men ser man på verftsarbeiderne, er fortsatt 60 prosent i Polen i juni, sier avdelingsleder Line Eldring. Fremdeles er det betydelig høyere arbeidsløshet blant polakkene enn andre medlemmer.

Klassekampen.no, 29.06.20