Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Ny ISF-rapport: Økende bruk av utsetting og innleie i norske bedrifter


Bruken av underentreprenører og innleid arbeidskraft i norske foretak har gått opp siden 2005, viser en fersk rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF). Går vi mot et mer fragmentert norsk arbeidsliv?

Institutt for samfunnsforskning

Sosial dumping i transport: PostNord tar grep etter avsløringene om underbetalte sjåfører


 – Useriøse aktører har i lengere tid vært en utfordring for bransjen og dette ønsker vi å få bukt med, sier adm.dir i PostNord, Robin Olsen. Nå har selskapet inngått en intensjonsavtale med Politiet og Skatteetaten for å bekjempe arbeidskriminaliet i transportleverandørbransjen.

FriFagbevegelse, 28.01.22

Debatt: – Nå er vi i gang med å gjøre transport-Norge bedre!


– Denne regjeringen har lovet å gjøre en rekke endringer i transport-Norge. Vi lovet å ta hele landet i bruk, å sikre et seriøst arbeidsliv og å kutte klimautslipp fra transport. Nå har jeg vært samferdselsminister i 100 dager, og kan med glede konstatere at vi er ordentlig godt i gang, skriver samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Ringsaker Blad, 27.01.22

Knut Arild Hareide skal ha overoppsynet med lønna for sjøfolket


Sjøfartsdirektoratet skal føre tilsyn med den planlagte loven om norsk lønn i norske farvann. Tidligere KrF-leder og samferdselsminister Knut Arild Hareide, nå fersk sjøfartsdirektør, får dermed overoppsynet med loven – som kommer til høsten.

FriFagbevegelse, 27.01.22

Debatt: – Panikk og usannheter fra bemanningsbransjen


– Hadia Tajiks modige forsøk på å rydde opp i innleiereglene har skapt panikk i norske bemanningsbyråer. Det er bare så synd at bransjen tyr til usannheter i sitt forsøk på å stoppe ryddesjauen.

Innlegget er signert av 35 entreprenører i anleggsbransjen som mener faste stillinger og ordnede forhold er et minimumskrav.

Nettavisen, 27.01.22

Ni tunge aktører krever endringer i dansk anskaffelseslov


Lettere tilgang for små og mellomstore til offentlige anbud, reduserte transaksjonskostnader og styrket innovasjon. Dette er noen av kravene som en bred front med ni tungtveiende aktører i dansk offentlige anskaffelser står bak noen uker før revidert anskaffelseslov ventes på bordet.

Anbud365, 26.01.22

Fortsatt fokus på seriøsitet i renholdsbransjen


Denne uken deltok Negotia i det årlige innspillsmøtet Bransjeprogrammet for renhold har med Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Negotia-leder Monica A. Paulsen er fornøyd med signalene regjeringen har gitt, og lover å følge utviklingen tett framover.

Negotia, 26.01.22

Debatt: – Prisen for fri frakt


– Når vi som forbrukere får fri frakt på varene vi bestiller over nettet, er det utenlandske yrkessjåfører som betaler prisen. Kun 14 prosent av dem får den lønnen de har krav på når de kjører i Norge, skriver generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet Trond Jensrud i et innlegg i Dagsavisen om «fri frakt» og forholdene i transportsektoren.

YTF / Dagsavisen, 26.01.22

Hurtigruten vil ha norske lønns- og arbeidsforhold: – Vi må tåle at det stilles krav til oss


Hurtigruten støtter kravet om norske lønns- og arbeidsforhold i norske farvann – og går inn for strengeste linje: Kravet må gjelde alle skip som er innom mer enn en havn i Norge.

FriFagbevegelse, 25.01.22

Reagerer på behandlingen av utenlandske arbeidere: – Får et ufortjent dårlig rykte


Utenlandske arbeidere har større risiko for å være involvert i arbeidsulykker enn nordmenn, men det er ikke nødvendigvis deres skyld, mener HMS-ekspert.

Skydda Norge, 25.01.22

– Selvfølge ikke å inngå kontrakter med noen som driver sosial dumping


– Det er en selvfølge at våre underliggende etater ikke skal inngå anbudskontrakter med virksomheter som driver med sosial dumping, slo helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV).

Anbud365, 25.01.22

Etterlyser reglene som vil forbedre byggebransjen


Kommunalministeren må sørge for fortgang i arbeidet med nye byggeregler og skjerpede krav til bedriftenes kompetanse og seriøsitet, skriver flere fagforeninger og Byggmesterforbundet i et felles brev.

Byggmesteren, 25.01.22

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie