Skip to main content
 

Peker på to overraskelser med EØS-utredningen

11. april 2024

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er overrasket over at EØS-utvalgets samstemmighet i rapporten. – Det tror jeg vil prege ordskiftet litt fremover også, sier han til Altinget.

Utenriksministeren sier til Altinget at han mener EØS-utvalget har besvart oppdraget på en «forbilledlig måte», men bekrefter at det ikke er aktuelt å gå videre med en stortingsmelding. Barth Eide mener rapporten inneholder to overraskelser, men i hovedsak ventede opplysninger.

Den ene overraskelsen er at utvalget er samstemmige om hva EØS er, hvor vi står, og hvor mye bedre EØS-avtalen er enn alternativer som Brexit-løsningen eller Sveits-avtalen. Den andre positive nyheten er hvor godt EØS-avtalen fungerer.

Utenriksministeren er derimot mindre overrasket over innholdet i de mange tiltaksforslagene fra utvalget. Utvalget peker i hovedsak på at regjeringen bør styrke kunnskapen om EU og EØS på alle nivåer i samfunnet, samordne arbeidet mellom departementer og direktorater bedre, få unna etterslepet i implementering av direktiver fra EU, og være proaktive i forhandlingen om nye avtaler med EU.

Regjeringen vil nå gå videre gjennom å gå løs på de konkrete tilrådingene som EØS-utvalget legger fram i rapporten. Det vil også være aktuelt å fortsette å inngå ytterligere tilleggsavtaler med EU i fortsettelsen, noe utenriksministeren mener rapporten er en god inspirasjon til.

Nyhet