Skip to main content
 

LO slår alarm om grov kriminalitet i arbeidslivet

25. mars 2024

Kriminelle nettverk tjener enorme penger på grov arbeidslivskriminalitet i Norge. Nå advarer LO mot en ond spiral, der vi lurer oss selv til å tro at problemet er mindre enn det er.

– Alt handler om profitt. Det er fortsett store penger å tjene på kriminalitet i det norske arbeidslivet, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Til tross for årelang innsats for å få bukt med grov arbeidslivskriminalitet i Norge er det lite som ser ut som det går i riktig retning. Bare i år er det levert tre store rapporter som gir grunn til bekymring: politiets trusselsvurdering fra tidligere i vinter, og årsrapporter for 2023 fra hhv Arbeidstilsynet og Fair Play Bygg.

– Arbeidstilsynets rapport viser hvor mange tilsyn de har hatt og hvor mange brudd de har funnet. Men de konkluderer ikke med at det har blitt verre. Til alt overmål presterer de å skrive at ting går i riktig retning. Det gjør de absolutt ikke, sier Tinnlund.

Kjernen i problemet er at når kriminelle aktører i arbeidslivet blir avslørt, får det alt for sjeldent skikkelige konsekvenser: 93 av 99 arbeidslivskrim-saker ble henlagt av Oslopolitiet i fjor.

LO mener opptrappingen på jakten på de kriminelle nettverkene i arbeidslivet må følge to spor: For det første må kontrolletatene og politiet få mer ressurser. Men ikke minst mener de at verktøykassa må bli større.

Nyhet