Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Frykter importsmitte nå som tusenvis av arbeidsinnvandrere kommer fra juleferie i hjemlandet

De ti første dagene av januar lander 128 fly fra Polen og Litauen i Norge. Det er de to landene med fleste arbeidsinnvandrere her i landet. Nå er det frykt for at arbeidsinnvandrerne skal dra med seg koronasmitte inn i Norge. Det er innført obligatorisk testing for alle fra røde land, men Ap mener regjeringen ikke har sørget for god nok testkapasitet på flyplassene, og at det er vanskelig å ha kontroll på alle som skal i karantene.

NRK, 04.01.21

– Skal vi fortsette dugnaden, Erna, må du stille krav til bedriftene. Over 100 fly fra Polen og Litauen er ventet de neste ukene

Statsminister Erna Solberg (H) ber Norge bli med på et to uker langt krafttak for å hindre at koronasmitten kommer ut av kontroll. — Når vi ikke skal ha besøk av en eneste person hjemme, så er det rart å ta i mot opptil 20.000 arbeidere fra land med høye smittetall, sier Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, om regjeringens nedstenging.

Vårt Oslo, 03.01.21

Digital innreiseregistrering fra i dag

– Regjeringen er bekymret for importsmitte, og spesielt for nye muterte virusvarianter. Derfor har vi bestemt at alle som passerer grensen, også norske statsborgere, som hovedregel skal registrere seg. Formålet er å sikre etterlevelse av karanteneplikten, styrke smittevernet og bidra til bedre smitteoppsporing – og dermed begrense importsmitten, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Justis- og beredskapsdepartementet, 02.01.21

2. januar innføres testplikt for reisende til Norge

Regjeringen innfører plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge fra 2. januar 2021. – Vi er nå dobbelt bekymret for importsmitte. Vi er både bekymret for utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå enn vi har her, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringen, 31.12.20

Hvorfor topper innvandrere smittestatistikken?

30-40 prosent av de smittede er født i land utenfor Norge. Ifølge leder av Pandemisenteret, Esperanza Diaz, er årsakene sammensatte.  Språklige hindre er en av årsakene. Noe av informasjonen fra norske myndigheter er oversatt, men ikke nok. Noen grupper, som arbeidsinnvandrere, reiser mer og har større risiko som følge av dette. Så har man andre «grimme eksempler», som polske arbeidsinnvandrere som er blitt pålagt å jobbe i karantenen.

Universitetet i Bergen, 30.12.20

Venter storinnrykk av østeuropeere – politiet frykter lange køer

Mer enn 1.500 østeuropeere ankommer Torp Sandefjord lufthavn i løpet av nyttårshelgen, ifølge anslag fra kommuneoverlegen i Sandefjord. I stor grad er dette folk som har vært på juleferie. Et nytt skjema, som må fylles ut på papir, skaper problemer.

NRK Vestfold og Telemark, 30.12.20

Regjeringen forkorter karantenetiden for innreise til sju dager ved to negative koronatester

Reisende som kommer til Norge fra utlandet kan gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen skal tas innen tre dager etter ankomst, den andre tidligst sju døgn etter ankomst.

Helse- og omsorgsdepartementet, 28.12.20

FHI frykter juks med karantene blant utenlandske arbeidere

Noen bedrifter med arbeidere fra utlandet jukser med koronakarantene. Det frykter FHI. Arbeidere skal ha blitt bedt om å reise til Sverige i helgene for å få unntak.

NRK, 22.12.20

Arbeidstilsynet skal kontrollere smitteverntiltak ved innkvartering

Arbeidstilsynet melder at arbeidsgivere som stiller innkvartering til rådighet for arbeidstakere som skal i karantene, må tilby enerom med tv og internett, eget bad og eget kjøkken eller matlevering. – Med et betydelig smittetrykk utenfor landegrensene, er forsvarlig innkvartering av tilreisende arbeidstakere helt nødvendig for å forebygge koronasmitte, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

bygg.no, 21.12.20

Stoler ikke på regjeringens statistikk for importsmitte

Ap-leder Jonas Gahr Støre tror ikke på smittetallene som statsminister Erna Solberg legger fram. Gjestearbeidere har etter alt å dømme stått for en større andel av smitten. Smitten blant gjestearbeidere er et tegn på en større trend, mener Støre.

Klassekampen, 21.12.20

Regjeringa snur etter massiv kritikk – vil likevel straffe dei som bryt innreisereglar

Regjeringas nye innreiseregister som skal gjelde frå 1. januar får slakt. Politiet, kommunar og Advokatforeningen meiner at regeleverket ikkje er er strengt nok. NRK erfarar at regjeringa legg seg flat etter kritikken, og likevel vil straffe dei som bryt reglane.

NRK Nordland, 18.12.20

Regjeringen har nå fått på plass flere tiltak for å hindre smitteutbrudd under vinterfisket

– Det aller viktigste er å overholde smittevernreglene. Samtidig innfører regjeringen flere tiltak som vil bidra til at vinterfisket kan bli gjennomført på en god og trygg måte. Det er også gledelig at flere sjømatbedrifter nå blir kontaktet av nordmenn som melder seg til tjeneste og ønsker å jobbe under vinterfisket, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Regjeringen, 18.12.20