koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

300 ungdommer ansatt for å plante skog


I alt har skogsamvirket bestilt 25 millioner planter denne våren. De seinere åra har dette vært en jobb som er utført av utenlandsk arbeidskraft. I år, som i fjor, har koronaen satt en stopper for dette. Det er derfor satset storstilt på rekruttering av norsk arbeidskraft og særlig på ungdom, skriver Skogeierforbundet.

Bondebladet, 03.06.21

Færre søknader om arbeidsinnvandring i 2020, men større informasjonsbehov om regelverk og innreiserestriksjoner


2020 – et år preget av unntakstilstand, skriver Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i sin årsrapport for 2020. Koronapandemi og vekterstreik medførte at de fem servicesentrene i perioder var stengt eller hadde begrenset åpningstid. Antall personer som kom til Norge for å jobbe i 2020 var langt lavere enn i 2019, og det var naturlig nok dermed også langt færre henvendelser til servicesentrene i 2020.

Fafo Østforum / SUA, 03.06.21

Utenlandsk arbeidskraft: – Forbrukerne må ta kostnaden


Det er lys i tunnelen for bøndene som trenger hjelp til innhøstingen. – Det haster for å redde både maten og økonomien. Det sier Øystein Øren, produktsjef med ansvar for landbruk i Frende Forsikring. Både Frende og Bondelaget tror norske forbrukere må belage seg på høyere butikkpriser for produktene som høstes denne sesongen.

Frende Forsikring / NTB Info, 02.06.21

En drøy uke før kurvene er i butikk mangler Myhrene fremdeles plukkere


Nye innreiseregler gjør at bonde Simen Andreas Myhrene får ta inn polske jordbærplukkere. Men halvparten har heller rukket å skaffe seg arbeid i Tyskland, og flere krav fra myndighetene skaper trøbbel for de som vil jobbe i Lier. Og nå begynner bæra å bli røde.

Dagsavisen Fremtiden, 02.06.21

Koronausikkerhet gir mindre jordbær. Kan gi høyere pris i årevis


Usikkerheten de siste sesongene har gjort at flere bønder har kuttet i produksjonen. Det kan gi mindre bær og høyere priser i lang tid. 

– Her ser det veldig fint ut. Alt ligger til rette for at det blir en god sesong, sier jordbærbonde Trond Nystuen. Men det er ikke bare blomstring de venter på i år.

– Nei, vi vet jo ikke om vi har noen til å plukke bæra, sier Nystuen.

NRK Innlandet, 02.06.21

Grøntprodusenter kan nå søke om tilskudd til opplæring av arbeidskraft


Innreiserestriksjonene er strenge som følge av covid 19-pandemien, og grøntnæringen har utfordringer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Grøntprodusenter kan nå søke Landbruksdirektoratet om tilskudd til opplæring av arbeidskraft for sesongen 2021. Regjeringen har satt av 40 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Landbruks- og matdepartementet, 31.05.21

Tilskudd for å sikre planting av skogplanter våren 2021


Som følge av Covid-19-restriksjoner, er grensen stengt for utenlandske sesongarbeidere som normalt utfører hoveddelen av skogplantingen i Norge. Arbeidskraftsituasjonen så langt i 2021 er mer utfordrende enn på samme tid i fjor. Landbruks- og matdepartementet har i dag fastsatt en midlertidig forskrift om tilskudd til planting av skogplanter våren 2021.

Landbruks- og matdepartementet, 28.05.21

NHO Reiseliv ber om lettelser for generell arbeidsinnvandring


NHO Reiseliv ber justisdepartementet åpne opp for generell arbeidsinnvandring slik at reiselivsbedriftene kan få tilgang til nødvendig arbeidskraft fra utlandet.

– Mange reiselivsbedrifter, både innen hotell og servering, sliter nå med å få tak i nok personale for å kunne drive for fullt i sommer, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv. 

NHO Reiseliv, 27.05.21

ESA mener Norges innreiseregler bryter med EØS-avtalen


EFTAs overvåkningsorgan, ESA, mener at innreisereglene som ble innført 29. januar av regjeringen som et mottiltak mot importsmitte, ikke er i samsvar med EØS-reglene om retten til fri bevegelse.

 – Reglene skal selvsagt være i samsvar med våre EØS-rettslige forpliktelser, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

NRK, 27.05.21

Har ansatt mange nordmenn til skogplanting, men trenger også utenlandsk arbeidskraft


– Det gjøres en god jobb der ute av de norske skogplanterne vi har ansatt, men noen steder mangler det rett og slett folk. Derfor håper vi på en snarlig lettelse i innreisereglene for utenlandsk arbeidskraft. Det blir for sent å vente til slutten av juni, sier Lars Kr. Haug, skogsjef i Viken Skog.

Viken Skog, 25.05.21

Norske studenter kan også jobbe som bærplukkere


Før koronapandemien brukte store deler av landbruket utenlandsk arbeidskraft i høysesongen, men innreiserestriksjoner hindrer dette og flere bønder er ifølge NRK skeptiske til å ansette nordmenn, selv om 4000 arbeidsledige i Norge ifølge NAV, har sagt at de gjerne tar jobb i landbruket. I fjor sommer ansatte bringebærbonden Roy Andersen 20 studenter på gården i Ås. Han opplever at studentene både er kompetente og arbeidsvillige.

Khrono, 25.05.21

Stor andel med innreisetillatelse jobber i verft ved kysten


Drøyt halvparten av utenlandske arbeidere som har fått innreisetillatelse i år, er gitt til bedrifter i Vestland, Møre og Romsdal og Rogaland.

– Jeg er bekymret på vegne av næringslivet, som har gått altfor lenge uten all den arbeidskraften de trenger for å opprettholde normal drift, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB. Hun mener dette vil nyansere inntrykket rundt smitte og utenlandske arbeidere.

Stavanger Aftenblad / NTB, 25.05.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie