Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Regjeringen innførte koronatestplikt ved innreise, men ingen har ansvar for å følge opp

Denne uken kom tusenvis av utenlandske arbeidere tilbake til Norge. De er pliktet til å teste seg, men det er frivillig å gjøre det på flyplassen. Og ingen har ansvaret for å følge opp dem som ikke tester seg på flyplassen.

TV2, 09.01.21

Presiserer at utenlandske arbeidere ikke kan være i karantene sammen

Vestvågøy kommune reagerer på at det ser ut til å herske en misforståelse om at arbeidsinnvandrere som kommer til landet i samme bil, kan gå i karantene som kohorter. – Det er ikke tilfellet. En slik opplysning kan føre til store misforståelser, problemer og i verste fall smittespredning, påpeker Sigve Olsen, Vestvågøy kommunes beredskapskoordinator.

Lofotposten, 08.01.21

Debatt: Åpne grenser for importsmitte – tillitsbrudd på dugnadsånden

– Alle må passe seg for smitte. Regjeringen lot arbeidsgiverne passe mindre på. Det betaler vi alle prisen for nå. Vi kan ikke finne oss i at regjeringens åpne grenser for importsmitte står åpen, mens vi skal gå mot et portforbud! skriver Else-May Norderhus, stortingsrepresentant for Ap.

Driva, 08.01.21

Koronasituasjonen: Viktig med god kontroll ved innreise

– Byggenæringen er helt avhengig av utenlandske arbeidere for å få hjulene til å gå rundt, spesielt på store deler av Østlandet. Mange er nå bekymret for en stor import av smitte fra utlandet, noe som også vil ramme byggenæringen. Så samtidig som det er viktig å få tilbake denne avgjørende arbeidskraften, er det også meget viktig at man sørger for å ha på plass rutiner som hindrer import av smitte, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus på lederplass.

bygg.no, 07.01.21

70 utenlandske arbeidere til Hydro Sunndal

En brennovn på Hydro Sunndal trenger vedlikehold. Til den jobben kommer næremre 75 utenlandske arbeidere i midten av januar.  Utenlandske arbeidere utgjør en stor risiko for koronasmitte, selv med negativ test fra hjemlandet. – Smittevern blir tatt på største alvor, og alle tilreisende vil oppfylle myndighetenes krav om karantene og testing, sier fabrikksjef Roar Ørsund til avisa Driva.no

Metal Supply, 07.01.21

Utbredt bruk av falske koronatester ved innreise til Norge

– Mange har prøvd å komme seg inn i Norge ulovlig med falsk dokumentasjon, sier Torill Sorte ved Sørøst politidistrikt til Sandefjords Blad.  I  løpet av årets tre første dager ble i alt 54 personer bortvist fra Torp flyplass i Sandefjord på grunn av falske, mangelfulle eller manglende negative covid-19-tester ved innreise, eller uorden rundt hvordan karanteneplikten skal gjennomføres.

bygg.no / Sandefjords Blad, 06.01.21

Innlegg: – Umoralsk at hotell-, bar- og restaurantbransjen skal betale regningen for en naiv innreisepolitikk

– Industrien får sin arbeidsinnvandring, mens vår bransje, bar og restaurant, får regningen når smitten sprer seg: ny nedstengning. Selv om grunnen for økt smitte er fra import fra utlandet, skriver Tom Greni, daglig leder i Ricks Teater & Nattklubb og Zachariasbryggen Restauranthus, Bergen

dn.no, 06.01.21

Kommentar: I grevens tid med obligatorisk testing, for nå strømmer tusenvis av arbeidere til Norge

– Plutselig, over natta, endret regjeringen standpunkt når det gjaldt obligatorisk testing på grensen til Norge. Beslutningen er riktig, men den burde kommet mye tidligere. Da hadde vi sluppet mye importsmitte som har ridd flere lokalsamfunn som en mare i løpet av de siste 9-10 månedene, skriver Tone Angell Jensen

Nordnorsk debatt, 06.01.21

Forlenger kompensasjonsordning til koronarammede bedrifter

Kompensasjonsordningen skal gi hjelp til bedrifter som er rammet av pandemien. Nå forlenger regjeringen ordningen i 2 ekstra måneder. Støttenivået blir på 80 prosent, det samme som i januar og februar. De nye smitteverntiltakene som kom denne uken har særlig rammet serveringsbransjen hardt. – Kompensasjonsordningen treffer serveringsbransjen godt, sier næringsminister Iselin Nybø.

Nærings- og fiskeridepartementet, 06.01.21

SAS-pilotene er frustrerte over at ledelsen i selskapet leier inn piloter fra utlandet

Korona-pandemien har ført flybransjen inn i en dyp krise, både nasjonalt og globalt. Til sammen er mer enn 500 SAS-piloter sagt opp i Norge, Sverige og Danmark. Nedbemanningen skjer samtidig som SAS leier inn piloter fra Irland. – Tiden er inne for samhandling, ikke krig mot egne ansatte, tordner fagforeningene.

NRK Nordland, 05.01.21

Debatt: – Koronafaste uten å kunne norsk

– Mange arbeidsinnvandrere har ikke råd til å gå på norskkurs under pandemien. Flere forteller at de har endt opp med å sitte i destruktiv isolasjon i Norge, skriver Elisabeth Endsjø, norsklærer i Caritas Norge. Hun viser til den ferske Fafo rapporten «Norskkompetanse blant arbeidstakere født i utlandet» som viser at norske myndigheter de siste 15-20 årene har undervurdert betydningen av gode norskkunnskaper hos arbeidsinnvandrere.

Vårt Land, 04.01.21

– Svært positivt med innføring av testplikt for innreisende til Norge

– Dette har BNL bedt om og vi mener det er spesielt viktig nå som mange arbeidsreisende kommer tilbake til Norge, sier Jon Sandnes, adm.dir i BNL, som håper koronatest og eget digitalt registreringssystem for reisende over grensen vil bidra til at myndighetene får bedre kontroll også over useriøse aktører som ikke overholder karantenereglene.

bygg.no, 04.01.21