Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Egen «covid»-bil og full isolasjon av sesongarbeiderne skal hindre koronasmitte under skreifisket

Mens folk som kommer fra utlandet til Norge skal i ti dagers karantene, må samtlige utenlandske sesongarbeidere sitte ti dager i isolasjon i Øksnes. Slik håper kommunen å hindre et smitteutbrudd under det viktige vinterfisket. Samtidig er kommunelegen bekymra for at arbeidere blir stigmatisert.

NRK Nordland, 12.01.21

«Koronaverftet» venter 300 utenlandske arbeidere

De utenlandske arbeiderne som kommer til Havyards verft i Hyllestad kommune de nærmeste dagene, vil bli møtt av et svært strengt regime. Det må de gjennom fordi verftet to ganger sist høst opplevde to store koronasmitte-utbrudd fra utenlandske arbeidere.

Metal Supply / Firda, 12.01.21

Stengte grensene til Norge – men ikke fysisk

2. januar kom det nye regler for innreise til Norge. Majoriteten av grensene er såkalt juridisk stengt. Det vil si at det er mulig å kjøre over, men det er ikke lov. I Nordland er tre grenser fortsatt åpne, mens to har blitt juridisk stengt. Når Lofotfisket starter i januar, venter politiet storinnrykk over grensen.

VG, 12.01.21

Lofotkommuner har landets høyeste arbeidsledighet. Lar østeuropeere få jobbene

Moskenes i Lofoten har rekordhøye 13,5 prosent arbeidsledighet. Likevel importeres det arbeidskraft hit i skreisesongen. I disse dager ankommer opptil 4000 sesongarbeidere fra Litauen, Polen, Romania og andre land i Øst-Europa for å bidra i skreisesongen.

Klassekampen, 12.01.21

Høie forsvarer karanteneunntak for EØS-arbeidere

Helseminister Bent Høie (H) tar ingen selvkritikk for at arbeidstagere fra utlandet ble fritatt for karanteneplikt sist sommer, på sterk oppfordring fra Norsk Industri.

VG, 11.01.21

30 gjestearbeidarar har fått påvist koronasmitte i Vestnes

Det er frykt i skipsbyggarkommunen Vestnes for at utanlandske gjestearbeidarar skal spreie koronasmitte. 30 testa positivt på covid-19, sjølv om dei har dokumentasjon på negativ test før avreise. Kommunenen ber utanlandske arbeidarar om å droppe å gå i butikken under innreisekarantene

NRK Møre og Romsdal, 11.01.21

Listhaug etterspør tall på ankomne arbeidsinnvandrere og importsmitte siden julaften

Sylvi Listhaug (FrP) har sendt skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) der hun ber ham redegjøre for hvor mange arbeidsinnvandrere som har ankommet siden julaften, og hvor stor del av smittetrykket som kan knyttes til importsmitte.

Stortinget, 11.01.21

Byggeplass stenges – åtte litauiske tømrere jobber i karantene

Åtte utenlandske arbeidere jobber alene på leilighetsbygget Auneparken i Oppdal.  – Vi har gitt beskjed til alle andre fagområder at de ikke slipper inn i leilighetsbygget som nå er karantenearbeidsplass for arbeiderne fra Marion bygg, sier adm.dir for Marion Eiendom, Stein Terje Tretli.

OPP, 11.01.21

Aure-ordføreren: – Importsmitten er en farlig fiende

– En av hovedutfordringene i Norge er importsmitte. Vi har behov for arbeidsinnvandring og vi har behov for vareleveranser, men da må vi ruste oss opp med testkapasitet og karantenemuligheter der de reisende ankommer Norge, skriver Hanne-Berit Brekken, Ap-ordfører i Aure.

Tidens Krav, 11.01.21

Frp krever karantenehotell for utenlandske arbeidere

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier smittetallene i Norge er så høye at Frp krever at alle utenlandske arbeidere må på karantenehotell.

VG, 10.01.21

Køkaos på Svinesund fordi arbeidsinnvandrere ikke hadde forhåndsregistrert seg elektronisk

Det har vært lange køer på Svinesund de siste dagene. Politiet mener årsaken er mange arbeidsinnvandrere som skal tilbake fra juleferie.

NRK Oslo og Viken, 09.01.21

Debatt: – Feilinformasjon om karantene for fremmedarbeidere

– Det er fra ulikt hold kommet uriktige opplysninger om hvordan fremmedarbeidere er håndtert i Norge med hensyn til smitte. Det er synd fordi det skaper unødvendig frykt og sinne hos folk, skriver Guro Angell Gimse og Mari Holm Lønseth, stortingsrepresentanter fra Høyre.

Adresseavisen, 09.01.21