koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Har hatt selvplukk og norsk ungdom i bæråkeren – må allikevel kaste 30 tonn jordbær


Han åpnet for selvplukk og hentet inn norsk ungdom til å jobbe i jordbæråkeren. Det var allikevel ikke nok. Mangelen på arbeidskraft er med andre ord prekær.

NRK Oslo og Viken, 16.07.21

Hotellnæring i krise – går glipp av gjester på grunn av mangel på arbeidskraft


Grethe Gillebo, vertinne på Dalseter Høyfjellshotell i Espedalen mangler arbeidskraft fra utlandet og må selv jobbe doble arbeidsdager. Flere hoteller må avvise gjester.

NRK Innlandet, 12.07.21

Innhøstingen av jordbær og grønnsaker går saktere på grunn av mangel på arbeidskraft


Produsentene av økologiske varer sliter med ugress grunnet mangel på tilstrekkelig arbeidskraft. Det er markedsdekning for flere tidliggrønnsaker, men tilførslene framover er noe usikre grunnet uforutsigbarhet rundt tilgang på arbeidskraft. Tilgangen på norske jordbær i butikkene er økende.

Landbruksdirektoratet, 25.06.21

Norge blir en del av EUs løsning for koronasertifikater


Torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for koronasertifikater. Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått koronasykdom siste seks måneder og har et gyldig koronasertifikat kan dermed komme inn i Norge. De slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering.

Helse- og omsorgsdepartementet, 23.06.21

BNL: – Haster å få økt innreise for faste ansatte


Nesten seks av ti bedrifter i byggenæringen får ikke tak i fagarbeidere, viser NHOs 20. koronaundersøkelse. Samtidig er mange utenlandske arbeidstakere med fast ansettelse i Norge utestengt fra landet. Nå haster det for å åpne opp for flere arbeidsreisende, sier samfunnspolitisk direktør Jørgen Leegaard i BNL.

BNL, 22.06.21

1 av 3 virksomheter bryter regelverket om smittevern


Etter over 5 500 tilsyn med smittevern avdekker Arbeidstilsynet fremdeles brudd hos 1 av 3 virksomheter, men bruddene er noe mindre alvorlige nå enn i første del av 2021.  

– I tilsyn erfarer vi for eksempel at innkvartering som arbeidsgivere stiller til rådighet har en bedre standard nå enn i vinter, sier direktør for Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. 

Arbeidstilsynet, 22.06.21

En av fem norske bedrifter mangler nødvendig arbeidskraft fra utlandet


– Det går bedre med næringslivet. Problemet sitter nå et helt annet sted. Problemet er nå mangel på arbeidskraft. Det er akutt, og det kan bli virkelig ille om det ikke blir løst lynraskt. Hver femte bedrift sier at de mangler nødvendig arbeidskraft fra utlandet, sier NHOs adm.dir Ole Erik Almlid.

Dagbladet / Børsen, 22.06.21

Leder: – Godkjenningsorgan bør utvide kriteriene for faggodkjenning


– Den norske byggenæringen er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Det å være en del av en byggeplass i dag, krever i stor grad fagkunnskap og erfaring. I dag er det kun NOKUT som kan godkjenne utenlandsk fag- og yrkesopplæring. Flere fag må innlemmes i denne ordningen, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.

bygg.no, 20.06.21

Reiselivsnæringen fortviler over at det ikke åpnes mer for arbeidsinnvandring


Det kom ingen lettelser for generell arbeidsinnvandring på regjeringens pressekonferanse.

– Mange bedrifter venter på ansatte som kommer fra land med langt mindre smitte enn Norge. Det er rett og slett krise at mange nå må vente til 5. juli før de får inn sine ansatte, sier Kristin Krohn Devold, adm.dir i NHO Reiseliv.

Reiseliv1, 19.06.21

Nye innreiseregler vil lette hverdagen til verftene


Verftene Kleven og Havyard har brukt mye tid på å søke om unntak for innreisereglene for å sikre arbeidskraft den siste tiden. Nå kan det se ut til at den tiden er forbi. Norge går inn i gjenåpningsplanens trinn tre, og det innebærer blant annet friere reising mellom land i Europa.

E24, 18.06.21

Regjeringen åpner opp for utenlandsk arbeidskraft, men grøntsektoren frykter det er for sent


Sesongarbeidere og pendlere fra Polen igjen kan komme inn i Norge uten krav til karantene.

– Det er en stor lettelse for grøntsektoren, sier organisasjonssjef i Norges Bondelag Astrid Solberg til VG.

– Eg er stygt redd for at det blir for seint, sjølv om dei opnar opp litt no, seier bærbonde i Nordfjord til NKR Vestland.

VG og NRK, 18.06.21

Flere lettelser i innreiserestriksjoner og karantekrav for arbeidsreisende


– Fra i morgen vil reisende som kun har oppholdt seg innen EØS og Schengen slippe karantenehotell, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) da regjeringen presenterte trinnvis åpning for inn- og utreiser.

Andre nyheter er lettelser for arbeidsreisende, terskelverdiene for krav om innreisekarantene endres og at koronasertifikat gir karantenefri innreise til Norge.

Regjeringen, 18.06.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie