bygg.no, 29.01.21

– Den norske arbeidslivsmodellen har fått seg en ripe i lakken. Hvor norsk er denne modellen når vi har gjort oss helt avhengig av lavtlønnet utenlandsk arbeidskraft? Fremtidens norske modell avhenger av at vi gjør yrkesfagene attraktive for den kommende generasjon av egenprodusert ungdom, mener Harald I. Hansen, daglig leder i Byggmesterforbundet Oslo og Akershus.

Norsk Gartnerforbund, 30.01.21

Grøntproduksjon, inkludert ansatte, ble i går kveld lagt til på listen over samfunnskritiske funksjoner.  Landbruksdirektoratet har informert Norsk Gartnerforbund at dette innebærer at sesongarbeidere med arbeidstillatelse er unntatt fra myndighetenes innreiserestriksjoner.

bygg.no, 31.01.21

– Det jobber i dag rundt 70.000 utenlandske arbeidere i den norske byggenæringen. Nå er grensene inn til landet stengt, og dette vil begrense tilgangen på utenlandsk arbeidskraft. Ingen vet ennå hvor lenge dette vil vedvare, ei heller hvor stor inngripen dette faktisk vil bli for den norske produksjonskapasiteten, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.

NRK Troms og Finnmark, 31.01.21

Mange fiskerikommuner sliter med å sikre seg nok arbeidskraft nå når grensen er stengt. I Karlsøy er situasjonen en annen. Her er de utenlandske arbeiderne fast ansatt, og har jobb nesten hele året.

Nettavisen / Nordnorsk debatt, 30.01.21

–  Hvis vi virkelig mener at fiskeriene er ei framtidsnæring, hvorfor har vi da problemer med å holde vesentlige deler av næringa gående under en pandemi? Årsaken er, ifølge næringa, at nordmenn ikke har kompetanse til denne jobben lenger,  skriver Tone Angell Jensen, kommentator i Nordlys.

Aftenposten / E24, 30.01.21

Stengte grenser er ikke det eneste som bekymrer norsk fiskeindustri. Utfordringene har hopet seg opp det siste året. Én vei ut av uføret kan bety nedlagte fiskemottak.

NRK Trøndelag, 30.01.21

Arbeidstilsynet gjennomførte 10.000 tilsyn og bare 39 ble anmeldt for arbeidskriminalitet i fjor. Nå frykter flere cowboy-tilstander i bransjen. – Hvis samfunnet oppfatter at risikoen er liten og at straffen man risikerer er lav, blir vi uroet for hva slags tilstander vi får i norsk arbeidsliv, sier Kjersti Barsok, leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL).

NRK Nordland, 30.01.21

Natt til fredag stengte grensene. Lørdag og søndag skulle flere sesongarbeidere fly til Norge for å jobbe under vinterfisket i Lofoten. De har brukt tusenvis av kroner bare på flybilletter. I tillegg kommer utgiftene til koronatester, utreisedokumenter og andre kostnader i forbindelse med reisen. Nå må de legge om planene.

NRK Møre og Romsdal, 30.01.21

– I 20 år så har de berget oss, men nå ser vi på dem som et problem. Det store problemet er at nordmenn ikke vil ha disse jobbene, sier Kristofer Reiten, daglig leder ved fiskemottaket Vikomar i Hustadvika kommune i Romsdal. Han reagerer på all negativiteten rundt sesongarbeidere som i årevis har jobbet i fiskeribransjen i Norge.

Samferdselsdepartementet, 29.01.21

Utenlandske flyselskap viser nå tiltakende interesse for det norske markedet, og nye aktører er i ferd med å etablere seg.

– Regjeringen er opptatt av rettferdig og sunn konkurranse mellom aktørene i luftfarten, og vi vil derfor gjennomføre en utredning om reglene for lønns- og arbeidsforhold for flyvende personell og andre rettsregler som påvirker personalrelaterte kostnader, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Total items found: 131

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie