Regjeringen, 31.12.20

Regjeringen innfører plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge fra 2. januar 2021. – Vi er nå dobbelt bekymret for importsmitte. Vi er både bekymret for utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå enn vi har her, sier statsminister Erna Solberg.

Universitetet i Bergen, 30.12.20

30-40 prosent av de smittede er født i land utenfor Norge. Ifølge leder av Pandemisenteret, Esperanza Diaz, er årsakene sammensatte.  Språklige hindre er en av årsakene. Noe av informasjonen fra norske myndigheter er oversatt, men ikke nok. Noen grupper, som arbeidsinnvandrere, reiser mer og har større risiko som følge av dette. Så har man andre «grimme eksempler», som polske arbeidsinnvandrere som er blitt pålagt å jobbe i karantenen.

NRK Vestfold og Telemark, 30.12.20

Mer enn 1.500 østeuropeere ankommer Torp Sandefjord lufthavn i løpet av nyttårshelgen, ifølge anslag fra kommuneoverlegen i Sandefjord. I stor grad er dette folk som har vært på juleferie. Et nytt skjema, som må fylles ut på papir, skaper problemer.

FriFagbevegelse, 29.12.20

Se for deg at du jobber i et fremmed land. Sjefen din har skaffet bolig til deg, du kjenner ikke språket eller lovene. Hva gjør du når du ikke får lønn? Den polske bygningsarbeideren Adam Chylinski (30) varslet. Varselet hans førte til at lønnstyveri og skattesvindel i mange-millioner-klassen ble avslørt i bemanningsbyrået Fagarbeideren AS i fjor.

Helse- og omsorgsdepartementet, 28.12.20

Reisende som kommer til Norge fra utlandet kan gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen skal tas innen tre dager etter ankomst, den andre tidligst sju døgn etter ankomst.

Arbeidsliv i Norden, 28.12.20

Et klart flertall av europeisk fagbevegelse støtter ideen om et minstelønnsdirektiv, mens de danske og svenske fagforeningene har havnet på samme linje som den europeiske arbeidsgivernes paraplyorganisasjon BusinessEurope. Den svenske professoren Lars Magnusson ved Uppsala universitet oppfatter de svenske fagforeningene som "tonedøv" og ser en risiko for at dette kan straffes i fremtiden.

VG, 24.12.20

Wizz Air-sjefen Jozsef Varadi langer ut mot fremstillingen av selskapet, bekrefter at de kan ende med å stenge eller flytte baser i Norge hvis de ansatte fagorganiserer seg – og vil ikke si hva de lavest betalte flyvertene tjener.

Fafo Østforum, 23.12.20

Fafo Østforum ønsker deltakere, seere og lesere en riktig god jul & et godt nytt år!

 

 

 

 

Regjeringen, 22.12.20

Utenlandske arbeidstakere på kortidsopphold i Norge har økt hvert år siden 2015. Ny statistikk fra SSB viser at denne trenden har snudd i 2020. Dette skyldes i stor grad tiltakene som er tatt i Norge og andre land for å begrense pandemien. Det kommer frem i en ny rapport fra Norge til OECD om innvandring og integrering i 2019–2020.

NRK, 22.12.20

Noen bedrifter med arbeidere fra utlandet jukser med koronakarantene. Det frykter FHI. Arbeidere skal ha blitt bedt om å reise til Sverige i helgene for å få unntak.

Total items found: 96

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie