Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

Du er her: Forsiden l Kunnskapsbase l Publikasjoner l Østforum publikasjoner l Landrapporter

flagg Tsjekkia

Folketall
(2012)

10,5

millioner

BNP per innbygger i PPS
(2011)

14.900

euro

Realvekst BNP
(2011)

1,9

prosent

Arbeidsledighet
(November 2012, sesongjustert)

7,4

prosent

Organisasjonsgrad

17

prosent

Tariffavtaledekning

41

prosent

kart

 

 

 

 

Tsjekkia er med sine 10,5 millioner innbyggere det nest største av landene som ble medlemmer av EU i 2004. Landet grenser mot Tyskland i vest, Østerrike i sør, Slovakia i øst og Polen i nord. Tsjekkia har vært et selvstendig land siden 1993, da Tsjekkoslovakia ble delt i republikkene Tsjekkia og Slovakia. Ved folkeavstemningen om EU-medlemskap stemte 77 prosent for å gå inn i unionen.

I forhold til landets størrelse har arbeidsvandringen til Norge vært beskjeden. I 2011 var 989 tsjekkere bosatt og sysselsatt i Norge, ifølge SSB.

 

Økonomi

Tsjekkia har en stabil og åpen økonomi, som er tett integrert med resten av EU. BNP per innbygger, regulert for kjøpekraft, tilsvarte 80 prosent av gjennomsnittet i EU i 2011.

Tsjekkia har tradisjonelt ligget langt framme økonomisk og teknologisk. Fram til 2. verdenskrig var Tsjekkoslovakia blant de mest utviklete industrilandene i verden. Økonomien led imidlertid under kommunisttiden. Etter Berlin-murens fall har landets økonomi blitt omformet til en markedsøkonomi. Til tross for problemer i omstillingsfasen opplevde Tsjekkia bra økonomisk vekst på 90-tallet. Tsjekkisk økonomi vokste særlig sterkt de første årene etter EU-medlemskapet, selv om den var noe mindre enn i enkelte av de andre nye EU-landene. Finanskrisen førte til resesjon i 2009, da BNP sank med 4,5 prosent. Sett i forhold til Ungarn eller landene i Baltikum taklet Tsjekkia finanskrisen relativt bra, og økonomien vokste de neste to årene. I slutten av 2011 gikk økonomien igjen inn i resesjon, og BNP falt noe i 2012.

Utenlandske investeringer i Tsjekkia er betydelige. Høyt utdanningsnivå, lave lønnskostnader og omfattende IT-kompetanse har gjort Tsjekkia svært populært blant bedrifter fra de andre EU-landene og Japan. Investeringene er rettet både mot høyteknologisk industri og mot mer arbeidsintensiv produksjon. Beholdningen av utenlandske direkteinvesteringer (FDI) tilsvarte 60,3 prosent av BNP i 2011. Nye utenlandske direkteinvesteringer tilsvarte samme år 2,5 prosent av BNP, noe som er litt over gjennomsnittet i EU.

Landets valuta er tsjekkiske koruna (CZK). I februar 2013 var 100 CZK = 28,9 NOK. Inflasjonen i Tsjekkia var i 2012 på 3,5 prosent. Tsjekkia planla i utgangspunktet å tiltre eurosonen i 2010, og deretter i 2012. I motsetning til flere av de nye medlemslandene har Tsjekkia blitt mindre interessert i å innføre euro etter at finanskrisen satt inn. På grunn av eurokrisen kan det bli aktuelt med folkeavstemning før en eventuell overgang til den felles europeiske valutaen. Innføringen vil uansett ikke vil skje før tidligst i 2017.

Tsjekkia er en av Norges viktigste handelspartnere i Sentral-Europa. Handelen mellom landene har blitt betraktelig større de siste årene. I de første 11 månedene av 2012 eksporterte Tsjekkia varer for 5,3 milliarder kroner til Norge, og importen fra Norge var på 10,5 milliarder. Importen fra Tsjekkia besto hovedsakelig av maskiner, datamaskiner, metaller og biler. Importen fra Norge er hovedsakelig gass. Tsjekkia har mottatt EØS-midler siden landet ble medlem av EU i 2004. I perioden 2009-14 mottar Tsjekkia 131,8 millioner euro i EØS-midler, hovedsakelig finansiert av Norge.

 

Næringsstruktur

Tsjekkias viktigste næringer er maskin- og bilproduksjon, samt framstilling og bearbeiding av metaller. I Tsjekkia utgjør industrien 39 prosent av BNP, mens tertiærnæringene står for 59 prosent av nasjonalproduktet. Jordbruket har marginal betydning. Innovasjon Norge peker på flere vekstsektorer i Tsjekkia, blant annet energi, miljø, IT og elektronikk og utbygging av infrastruktur.

 

Arbeidsmarked

Tsjekkia hadde i november 2012 en arbeidsledighet på 7,4 prosent, noe lavere enn gjennomsnittet i EU-området (10 prosent). Arbeidsmarkedet har så langt ikke blitt alvorlig rammet av resesjonen blant annet fordi bedrifter har vært villige til å kutte i arbeidstid i stedet for stillinger. Det er likevel utfordringer på arbeidsmarkedet, og EU-kommisjonen har pekt på dårlige incentiver til å arbeide, lav geografisk og yrkesmessig mobilitet og et utilstrekkelig system for høyere utdanning. I tillegg faller svært mange kvinner ut av arbeidslivet etter at de har fått barn. Kommisjonen har oppfordret Tsjekkia til å kutte i trygdeytelser og gjøre det vanskeligere å få arbeidsledighetstrygd for å øke tilbudet av arbeidskraft. Kommisjonen anbefaler også at tsjekkiske myndigheter bygger ut veier og annen infrastruktur og deregulerer husleiemarkedet for å øke mobiliteten.

Gjennomsnittlig brutto månedslønn var 24 514 CZK (971 EUR) pr 3. kvartal 2012, ifølge landets statistikkbyrå. Tsjekkia har en lovregulert minstelønn, som i 2012 tilsvarte 310 euro per måned.

 

Arbeidslivets parter

Det er omtrent 800.000 fagorganiserte i Tsjekkia, noe som utgjør omtrent 17 prosent av arbeidsstyrken. I Tsjekkia er den bøhmisk-mähriske konføderasjonen av fagforeninger (ČMKOS) den dominerende organisasjonen på arbeidstakersiden. ČMKOS er en sammenslutning av ulike bransjeforbund og teller 611 000 medlemmer. ČMKOS er partipolitisk uavhengig og organiserer alle typer arbeidstakere. Organisasjonen er svært desentralisert; mesteparten av fagforeningskontingenten tilfaller de enkelte klubbene. Sammenliknet med fagbevegelsen er arbeidsgiversiden i Tsjekkia svak og fragmentert. De to største arbeidsgiverorganisasjonene er Svaz průmyslu a dopravy ČR (Industrifrbundet i den tsjekkiske republikk) og Českomoravská komora odborových svazů (Arbeidsgiver- og entreprenørforbundet), hver med rundt én million ansatte i medlemsbedriftene. I tillegg finnes det en svært sterk arbeidsgiverorganisasjon innenfor byggebransjen.

Rundt 40 prosent av tsjekkiske arbeidstakere er omfattet av tariffavtaler, de fleste fremforhandlet på bedriftsnivå. I mange bedrifter er det ikke kollektive forhandlinger i det hele tatt. I enkelte sektorer foregår forhandlinger også på bransjenivå, og disse avtalene dekker omtrent 18 prosent av arbeidsstyrken.

Det ble opprettet nasjonalt trepartssamarbeid i 1990, der man framforhandlet hovedavtaler mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. Dette samarbeidet ble imidlertid svekket under den konservative regjeringen til Vaclav Klaus, uten å bli erstattet av topartssamarbeid på bransjenivå. De senere årene har man blåst nytt liv i trepartssamarbeidet på nasjonalt nivå, og samarbeidet har frambrakt en økning i både minstelønna og lønningene i offentlig sektor.

 

Kilder og lenker til oppdatert informasjon finner du her


Oppdatert 12.02.2013

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Relevante lenker

EIRO - Tsjekkia
Bakgrunnsinformasjon og nyheter om kollektive partsforhold

European Trade Union Institute, National Industrial Relations - Czech Republic
Informasjon om fagforeninger, tariffavtaler, ansatterepresentasjon m.m.

Utenriksdepartementes landside om Tsjekkia
Informajon om bilaterale forbindelser, økonomi og politikk, samt reiseinformasjon.

Czech.cz
Nettportal for Tsjekkia

Czech Statistical Office
Tsjekkias statistikkbyrå

CIA World Factbook: Tsjekkia
Landoversikt

BBCs faktasider: Tsjekkia
Nyheter og oversikt over politikk og media

UNdata Country Profile - Tsjekkia
Landside fra FNs statistikkdivisjon

Wikipedia: Tsjekkia (engelsk)
Nettleksikon

Norges ambassade i Tsjekkia

Tsjekkias ambassade i Norge

UCB Libraries GovPubs: Tsjekkia
Lenkesamling med landinformasjon, artikler og databaser.

Eurostat
EUs statistikkbyrå

EU-kommisjonen: Sosiale rettigheter
Detaljert rapport om pensjon, sykepenger osv. i Tsjekkia

Europa 2020 i Tsjekkia
Europakommisjonens landside for EUs strategi for vekst og sysselsetting, med rapporter, offisielle anbefalinger og økonomisk statistikk.

 

 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700